Митове и факти за акне

- ще Ви бъдат изключително полезни

Всеки, който страда от акне, е изпробвал хиляди варианти, за да се отърве от него и се е нагълтал с всякакви митове и легенди по повод лечението му. За да можете да решите един проблем, трябва да го познавате. Затова прочетете кои са най-честите митове и съвсем истинските факти за появата и лечението на акне. Ще ви помогнат.

Митова за акне

Определени храни причиняват акне. Всъщност това не е вярно. Учените не са успели да намерят близка връзка между храненето и появата на акне.

Излагането на слънце помага за изчистване на акне. Да, краткото излагане на слънце в началото може и да подобри положението, но непрекъснато излагане на слънце всъщност ще запуши порите още повече и ще имате още повече черни точки и бели гнойни пъпки. Затова е по-добре да използвате слънцезащитен крем. Потърсете некомедогенен продукт.

Акне - митовеАкнето не е сериозна заплаха за здравето и няма причина да бъде лекувано. Да, няма да умрете от акне, но то може значително да повлияе на самочувствието ви и дори да ви накара да изпаднете в депресия. А това вече е наистина страшно състояние.

Колкото по-често мия лицето си, толкова по-бързо ще се изчисти акнето. Точно обратното. Мийте лицето си не повече от 2 пъти дневно, за да премахнете излишната мазнина и мъртвите клетки. Честото миене ще раздразни кожата и ще влоши положението.

Прекомерното изсушаване на кожата е най-добрият начин за предотвратяване на акне. Изсушената кожа ще започне да се бели. Ще ви сърби. Мъртвите клетки ще запушат порите, а производството на себум (което се опитва да възстанови баланса) ще се увеличи неимоверно. Затова не си правете експерименти, а използвайте некомедогенен овлажнител.

Факти за акне

Не си стискайте пъпките. Това няма да ви помогне. По-скоро ще предизвика инфекция и ще ви остави белези.

Почистването на грима преди лягане и неносенето на тежък грим помага за предотвратяване на акне. Спането с грим стимулира по-бързото запушване на порите. Специалистите пък препоръчват прахообразна козметика, защото тя не дразни толкова кожата.

Всяко нещо, което докосва кожата ви може да провокира появата на акне. Затова, ако проблемът точно е затихнал, не пипайте лицето си твърде често с ръце, дръжте косата си чиста, избягвайте тесни дрехи и шапки и дръжте мобилния си телефон така, че да не попада въху бузата ви.

Къпете се веднага след като сте тренирали или сте извършвали физически труд.

Това също е добър начин да се предпазите от поява на акне.

Няма лечение за акне. Приемете го. Има различни начини да предотвратите или контролирате появата му, но няма как да се излекувате веднъж завинаги. Ако сте предразположени към акне, винаги ще трябва да спазвате определен режим, да се консултирате периодично с дерматолог и да внимавате какви козметични продукти ползвате.

Нека последният факт не ви отчайва. С възрастта и промяната на хормоналния баланс е много вероятно акнето да се появява по-рядко или съвсем да отшуми. Но, междувременно, консултирайте се със специалист, правете маски, проверете какво препоръчва народната медицина и въобще – дръжте ситуацията под контрол.

Прегледайте категорията „Акнеична кожа„, в която може да намерите подходящ продукт за Вас.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top