Митове за органичната козметика

Щом на опаковката ...

В момента органичните козметични продукти, както и органичният грим са най-бързо развиващите се сегменти в козметичната индустрия. Затова не е чудно, че около тях се създават различни митове и спекулации.

За да не сте неприятно изненадани, когато решите да посегнете към био козметиката, предлагаме ви да се запознаете с някои от тях.

Щом на опаковката пише „органичен“ или „естествен“, значи това наистина е био продукт.

Не е задължително. Особено, когато се използва думата „естествен”. Това е доста подвеждащо. Много търговци се възползват от факта, че ако на етикета не пише „органичен” или „био” не носят никаква правна отговорност и не е нужно да имат сертификат за чистотата на продукта, който предлагат. Четете внимателно етиката на всеки „естествен” продукт, за да не се окаже, че купувате все същите, пълни със синтетика, кремове и балсами.

„Съдържа органични съставки“ означава, че е напълно натурален продукт

Не се подвеждайте. Може и да е така, но е възможно да е 99,9% химически коктейл с 0,1% извлечение от нещо органично. Това е точно толкова популярен трик, колкото този с „естествените” и „натурални” продукти.

„Биологично сертифициран“ означава продукт, съдържащ само естествени органични съставки

Има много различни сертификати. Повечето изискват само определен процент от съставките да са биологични. Запознайте се със сертификатите, които се издават в Европа и Америка. Всеки от тях е с различна стойност. (Например германският BDIH  е един от най-авторитетните сертификати за биологична козметика в света.)

Органичните козметични продукти са много по-скъпи

Не е задължително. Във всеки случай не са по-скъпи от реномираните марки конвенционална козметика, които сте ползвали до сега с вярата, че ви помагат да сте здрави и красиви.

Органичните козметични продукти са винаги ефективни

Не изпадайте в крайности. Само защото нещо е биологично, не го прави винаги ефективно и полезно за всеки. Както при конвенционалната козметика, така и при органичната има качествени и некачествени продукти, както и продукти подходящи за различен тип кожа и коса.

Органичните продукти не съдържат алергени

Ако сте алергични към бадеми и вашияти нови органични сенки съдържат 100% органично бадемово масло, вие естествено ще сте алергични към него. Вярно е, че тези продукти провокират много по-малко синтетични алергии, но ако имате конкретни хранителни алергии, винаги проверявайте внимателно съставките.

„Не е нужно да чета етикета, защото хората, произвеждащи козметични продукти, не биха позволили да използвам нещо вредно за мен.”

Не бъдете наивни. Независимо каква козметика купувате. Не забравяйте, че това е индустрия за милиони. Грижете се за себе си. И четете внимателно етикетите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top