Микро грийнс

- заместители на зеленчуците

След като през коледните пости ви разказахме за ползата от кълновете  и как да си ги отгледате сами, дойде време да говорим и за така наречените micro greens. На български това би могло да се преведе като дребни зелении, млад разсад на зеленчуци, микро растения, ще го срещнете и директно изписано с кирилица – микро грийнс. А означава разсад на етап показали се, но непорасли първи същински листа.

Каква е разликата между кълновете и микро грийнс?

Кълновете още не са отворили добре своите първи листчета, наречени котиледони. Ценни са с активираните хранителни вещества в семето и растежните хормони. Покълват на много влажно и топло място, без светлина или с оскъдна светлина за няколко дни до около седмица.

Микро грийнс са млади растения на първия етап на живота си – до разтворени котиледони и забележими първи същински листчета. Достигат до около 7-8 см. Те се отглеждат в пръст, необходими са им от около една до две-три седмици, умерена влага, по-ниски температури, отколкото на кълновете, и достатъчно светлина. Притежават почти всичко, което съдържат кълновете, но са с по-развит вкус и аромат и са източник на хлорофил – фитохимикал, важен и за човешкото благополучие.

Докато кълновете се ядат цели – от корените до неразтворените още листа, то микро грийнс обикновено се отрязват ниско до почвата, без корена. Младите зеленчуци се отглеждат и хидропонно, без пръст, или в изкуствен субстрат. Освен зеленчуци, зърнени и ядки, се засяват и много подправки.

Защо да консумирате микро грийнс, а не зрелите им форми?

Първото им преимущество пред зрелите растения е по-високата концентрация на нутриенти в тях. Повечето видове микро грийнс са до около четири-пет пъти по-богати на

  • витамини;
  • минерали;
  • антиоксиданти и фитохимикали;
  • други полезни хранителни вещества

от зрелите си форми, но някои видове и сортове достигат и до десетина и повече пъти по-висока хранителна плътност в младите растения:

При това количеството и вида на хранителните вещества зависят силно от вида и сорта, от светлината, при която се отглеждат.

Следващото предимство е чистотата от торове и пестициди. Докато е трудно да се отгледа възрастно растение и да се прибере реколта без поне минимум растителна защита и подхранване, то микро грийнс на практика нямат потребност от това.

На фона на по-високата им хранителна плътност, производството им е по-евтино и изисква доста по-малко ресурс – време, вода, топлина, труд, място и т. н.

Могат да се отглеждат вкъщи – дори в подходящ плитък съд или саксии на перваза на прозореца. Разходите ще са най-вече за семена – гарантирано чисти от пестициди и ГМО.

При положение, че съхраняването им в хладилник е препоръчително за не повече от седмица – максиум десетина дни, то вие при добро планиране можете да имате достъп непрекъснато до домашно произведените си микро грийнс.

И нещо много просто – зрелите зеленчуци и подправки си имат своята сезонна определеност. Докато мини растения можете да отглеждате по всяко време.

Кои са най-предпочитаните микро грийнс и как да ги използвате?

Сред тях са зелевите – особено броколи, кейл, брюкселско зеле, червено зеле. Сред най-предпочитаните са червеното цвекло, грахът, босилекът, синапът (горчица), магданозът, слънчогледът, червеният амарант, моркови, кориандър, салати, спанак, кресон, рукола, елда и зърнени, царевица и т. н.

Те могат да се използват като поръска към всяко ястие – супи, яхнии, кавърми. Обогатяват сандвичи и смутита. Подходящи са за салати. Подправки като ментата овкусяват дори кремове и сладкиши. Разбира се, можете да ги вложите и в приготвянето на ястията, но имайте предвид, че те са прекалено нежни и крехки и термообработката бързо ще ги разкашка. Да не говорим, че повече полезни вещества няма да оцелеят след нея.

Носят ли те някаква опасност за здравето?

Първото, за което трябва да мислите, е имате ли алергия към определени растения. Ако да, тя ще се прояви и при микро грийнс. Една от най-сериозните заплахи при кълновете е бактериалното заразяване. Тя донякъде присъства и при младите зеленчуци. Бактериално заразяване може да настъпи не само при отглеждането, но и при обработката за пазара и транспортирането. Затова ги купувайте само от сигурни източници, в пълна свежест и не ги съхранявайте за повече от няколко дни. Ако се появи дори минимален признак на разкашкване и лигавост – изхвърлете ги без колебание.

Ние поддържаме в наличност гарантирани био семена за покълване, които можете спокойно да използвате и за своите микро грийнс. Разгледайте ги и поръчайте!

Прочетете още:
„Доматите – чудната храна“

„Aдаптогенни билки“
„Семената и зърнените“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top