Меню за кърмачки

Девет месеца сте спазвала определен режим на хранене...

Девет месеца сте спазвала определен режим на хранене. Вашето съкровище вече се е появило на бял свят и го кърмите. Не можете веднага да се върнете към старите си хранителни навици. Не е добре нито за бебето, нито за вас.

90 ккал се изразходват за създаването на 100 мл кърма. Дневно вие отделяте около 800 мл кърма, т.е. изразходвате около 720 ккл. Нуждата ви от витамини, минерали и енергия нараства. Необходимо ви е да се храните 5 – 6 пъти дневно. Често и по малко трябва да бъде принципът ви за следващите месеци. Необходимо е да си набавяте от 600 до 1000 допълнителни калории на ден.

Направете си балансирано, разнообразно меню. Имайте предвид, че ако храната, която консумирате е бедна на витамини и минерали, такава ще бъде и кърмата ви. Трябват ви повече: калций – всеки ден по 1,250 мг вместо обичайните 700 – 800 мг; желязо; цинк; магнезий; витамини D и E и фолиева киселина.

Можете между трите основни хранения за деня да хапвате плодове и зеленчуци – сурови, две порции дневно. Така ще сте сигурни, че си осигурявате достатъчно витамини. Нужно ви е и да пиете повече. Минимум по литър на ден – чай (шипков, лайка), компот, вода – не само минерална и не от чешмата, най-добре трапезна, сок. Трябва да поемате толкова допълнително течности, колкото кърма отделяте. В противен случай тя ще намалее.

Ако ядете пикантни храни, лук, зеле, броколи, краставици, следете внимателно как ще реагира бебето ви след хранене. Нервно е и отделя газове? Явно някоя от консумираните от вас храни не му е харесала. Препоръчваме ви да изчакате с консумацията на тези продукти, докато храносмилателната система на детето не се развие добре.

Най-честият виновник за алергиите е кравето мляко, заедно с яйцата, доматите, цитрусовите плодове, пшеницата. Не е нужно да изключвате тези храни изцяло от менюто си. Ако в семейството ви няма хранителни алергии, консумацията им в умерени количества няма да се отрази на кърмата и да навреди на бебето ви.

Просто планирайте нещата така, че да ги приемате между 4 и 6 часа преди да кърмите. За да видите как влияят различните храни на детето ви, можете да ги изключвате или включвате една по една в менюто си за една седмица. Забележите ли, че след хранене бебето е нервно, има обрив, кашлица, хрема или диария, посъветвайте се с педиатър, това вероятно е алергична реакция.

Магданоз, мента, градински чай – не ги консумирайте, защото могат да спрат кърмата ви. Наблегнете на сминдух и копър – от тях ще имате повече кърма.

Наясно сте, че трябва да сведете до минимум, а най-добре да изключите съвсем употребата на тютюн, алкохол и кофеин.

Не се тревожете за фигурата си. След като отбиете бебето бързо ще влезете във форма. До тогава – направете от всяко похапване малък празник, за да имате здраво и усмихнато дете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top