Менопауза

Колкото по-рано вземете мерки за овладяване симптомите на менопаузата, толкова по-добре.
Менопауза

Колкото по-рано вземете мерки за овладяване симптомите на менопаузата, толкова по-добре. А най-добре е, преди да наближите 50 годишна възраст, вече да сте говорила със своя лекар и да знаете какво ви очаква и какви са вариантите да го овладеете и да не влошавате качеството на живота си. Надяваме се тази статия да ви убеди да го направите. Просто се запознайте с някои факти за менопаузата.

Ако нямате менструация в продължение на 12 месеца, това се определя като менопауза. Функциите на яйчниците ви затихват и може да се каже, че животът ви навлиза в нова фаза. Важно е да знаете, че менопаузата не настъпва отведнъж. Това е бавен процес и всяка жена минава през него по различен начин.

Кога настъпва менопаузата? При повечето жени някъде между 44 и 55 години. Рядкост са случаите, в които се появява в края на тридесетте или пък чак в началото на 60-те години. Кога ще започне този процес няма връзка с възрастта, на която е дошла първата ви менструация. Възможно е типичните симптоми на ранната менопауза да се появят 10 години преди последната менструация.

Има някои медицински случаи, при които менопаузата настъпва по-рано. Рак и лечение с химиотерапия или лъчетерапия, хирургично отстраняване на яйчниците, преждевременна яйчникова недостатъчност.

Какви са симптомите на менопаузата? При всяка жена те се проявяват различно. При някои дами са много леки, при други са само физически, при трети психологически и емоционални. При някои жени се проявяват всички видове симптоми. Освен това те не са постоянна величина. Могат да се засилват, да отшумяват и да се появяват отново.

Горещи вълни, вагинално кървене, нощно изпотяване, вагинални и уринарни симптоми, чести промени в настроението, умора, раздразнителност, проблеми с паметта.

Менопауза

Какво толкова й е страшното на менопаузата, като се изключат тези симптоми? Яйчниците са основният източник на женски хормони, които са от изключително значение за развитието на гърдите, окосмяването, формата на тялото, здравината на костите. Когато яйчниците не произвеждат достатъчно хормони, нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания, изтъняване на костите (остеопороза), могат да настъпят и физически промени. Някои дами повишават значително килограмите си. При други се появява нежелано окосмяване по брадичката, над горната устна, по гърдите или по корема. Изменя се структурата на кожата. Появяват се повече бръчки.

Всичко това може да се отложи във времето с подходящата за вас терапия. Облекчаване на симптомите, поддържане в добра форма, максимално безболезнено преминаване към нов етап от живота ви – колкото по-рано се консултирате с лекаря си, толкова по-реалистично звучат тези възможности. Не подценявайте менопаузата, а се подгответе за нея.

Прочетете още:
Хранителни добавки за менопауза

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top