– отличният доставчик на минерали

Меласата е остатъчен продукт при производството на захар от захарна тръстика. За разлика от други случаи, тук остатъчният продукт е далече по-полезен от основния.
Меласата има изключително богат минерален състав
Бялата захар се произвежда от захарна тръстика (и захарно цвекло). Тя е високо рафинирана и освен захароза, не съдържа нищо друго. Това, което остава след нейното извличане от захарната тръстиката, се нарича меласа. Точно в меласата се запазва богатото минерално съдържание на растението.
Тя съдържа желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор, мед, цинк, натрий, селен. Някои от минералите са в количества, които осигуряват значителна част от среднодневните препоръчителни норми за възрастни.
В меласата се откриват също някои витамини от В комплекс – В6 (пиридоксин), В4 (холин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина) и др.
Разбира се, тя е много сладка. И въпреки това е много по-полезна от бялата захар, а сто грама от нея дават поне 100 калории по-малко от същото количество рафиниран продукт.
В какви случаи е препоръчителна меласата
Най-общо казано – гъстият сладък сироп носи всички ползи, осигурявани на организма от всеки от посочените минерали и витамини.
Анемии и железен дефицит
Меласата е подходяща за преодоляване на недостига на желязо и всички свързани с него нарушения в работата на организма. При недостатъчна енергия и недостиг на въздух, умора и слабост, замаяност, трудно съсредоточаване, главоболие, изтръпване на ръцете и краката, усещане за студ  и т. н. – приемайте меласа.
Сърдечно-съдова система
Комбинацията между витамините и минералите контролира кръвното налягане и оптимизира сърдечния ритъм. Увеличава добрия холестерол и намалява лошия, действа добре при съдови проблеми.
Опорно-двигателна система
Благодарение на състава си, меласата стимулира работата на мускулите. В същото време благоприятства заздравяването на костите и пази от остеопороза. Добре се отразява при ставни оплаквания и артрит.
Допълнителни ползи от меласата

  • Много добре повлиява синтеза и работата на ензимите, без които усвояването на храната и обмяната са невъзможни.
  • Подкрепя работата на нервната система и действа добре при повишена обща тревожност. Смята се, че препятства дегенеративните процеси, водещи до Алцхаймер.
  • Допринася за облекчаване на кожни проблеми като дерматити и псориазис, ускорява заздравяването на леки рани. Отразява се добре на косата.
  • Успокоява симптомите при менопауза и при предменструален синдром.

Сладката кафява маса е богата на антиоксиданти, които свързват и неутрализират опасните свободни радикали, водещи до израждане на клетките и развитие на туморни образувания.
melasa1
Има ли различни видове меласа
Има три вида меласа. Най-светлата съдържа най-много захароза, защото е остатък от първия етап на кристализация на тръстиковия сироп. Тъмна е меласата след второто изваряване. Тя има по-малко захар от светлата и малко по-добра концентрация на полезни вещества.
Черната меласа остава след окончателното приключване на производствения процес. В нея сладкото вещество е най-малко, а концентрацията на витамини и минерали – най-висока. Ако ви е препоръчана меласа, търсете черна.
Продуктът може да има разлики в състава си поради различия в характеристиките на изходната суровина (захарната тръстика) и технологията на производството.
При преработката на захарното цвекло се използва само меласата от последното кристализиране на захарта.
Заместете с нея захарта в сладкиши, дресинги за салати и маринати, ястия. Подслаждайте чая, кафето и млякото, фрешовете.
Все пак внимавайте, минимум 50% от нейния състава са въглехидратите.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top