Мащерка

След редица проучвания се оказва, че мащерката е и незаменима съставка в ...

Мащерката има много имена и всички те са показателни за лечебните й свойства. Най-често срещани са „билка за 100 болки” и „бабина душица”. Вероятно няма човек, който да не е пил чай от мащерка, когато е страдал от болки в гърлото или зъбобол. Древните египтяни са ползвали мащерка при балсамирането на фараоните, а в по-късни времена, монасите го използвали, за да лекуват главоболие и стомашни проблеми. В наши дни домакините много често я използват и като подправка за различни ястия.

След редица проучвания се оказва, че мащерката е и незаменима съставка в продуктите за коса и кожа.

Група учени от Leeds Metropolitan University открили, че тя действа като един от най-добрите естествени антибиотици при инфекции на кожата. Според направените тестове тя е далеч по-ефективна от най-използваните кремове и лосиони за борба с акнето. Затова, ако имате проблемна кожа или акне, можете да се посъветвате с дерматолога си и да прилагате лечение с етерично масло от мащерка. Това е добър вариант и за хора с много чувствителна кожа, коите не могат да използват обикновените противовъзпалителни кремове и козметични продукти.

Етеричното масло от мащерка се добива чрез парна дестилация и в него лечебните свойства на билката са максимално запазени. Препоръчва се също и при в случаи, в които тънката ви коса има нужда от подхранване.

Етеричното масло от мащерка стимулира кръвообращението. Затова можете да си направите маска за коса, в чийто състав влиза и то, и да масажирате леко скалпа си с нея. Притокът на хранителни вещества, които идват заедно с кръвта, ще подхранят косата ви и ще стимулират растежа на нова. Естествено, ако косата ви капе драстично, не е добре да разчитате само на тази маска. Най-разумно е веднага да се консултирате с лекар.

Използвайте мащерката като подправка, правете си чай и маски от нея и непременно си потърсете козметични продукти, в чийто състав влиза и тя. Така ще сте чудно подготвени за изтощителните зимни месеци.

Прочетете още:

Масло от шеа

Почистете лицето си с чай
Авокадо

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top