Масло от облепиха

или морски ракитник

Облепиха или морски зърнастец – разказвахме ви вече за полезните свойства на това растение. Припомнете си ги отново като кликнете на линка след статията. Днес ви предлагаме да се запознаете с полезните свойства и приложението на маслото от облепиха.

Видове масло от облепиха
Те са общо два и имат някои общи черти, сравнително еднакво богати са на хранителни вещества. Разликите между тях обаче не са за пренебрегване и е добре да се посъветвате със специалист кое кога да ползвате.
Масло от семена на морски зърнастец – извлича се от семената на растението, бледо оранжево е на цвят и е доста течно. Богато е на омега 3 и 6 мастни киселини.
Масло от плодове на морски зърнастец – извлича се от плодовете на растението, цветът му е тъмночервен и е с голям вискозитет. Богато е на мононенаситени мастни киселини и омега 7.

И двете масла се ползват в аюрведическата медицина от хиляди години.

Какво съдържа маслото от облепиха
И двата вида масла съдържат над 190 хранителни вещества и фитонутриенти. Количеството витамин С в тях е 13 пъти повече отколкото в маслото от портокал. Нивото на витамин Е е по-високо отколкото при маслото от пшеничен зародиш. Съдържанието на витамин А пък е 3 пъти повече отколкото в маслото от морков.
В състава им влизат още каротеноиди, токотриеноли и токофероли.

Облепиха

Какви са ползите от редовната употреба на масло от облепиха
Подмладяващ ефект – ежедневното използване на масло от морски зърнастец забавя процесите на стареене. То я хидратира, подханва, поддържа еластичността й.
Ексфолира и почиства кожата.
Помага за по-бързото възстановяване на кожата при изгаряния, порязвания, рани, обриви.
Препоръчва се при розацея и акне.

Маслото от облепиха има противовъзпалителни и антивирусни свойства и влияе добре на организма като цяло. Смята се – макар все още да се правят изследвания – че помага при регулиране на теглото и възстановяване при язва; облекчава сухота в очите; препоръчва се на дами в менопауза; понижава рисковете от заболявания на черния дроб.

Как се прилага маслото от морски зърнастец
Може да се използва локално – при грижа за кожата.
Може да се приема и вътрешно – обикновено се приемат до 5 милиграма 2 или 3 пъти на ден, но е най-добре първо да се консултирате с лекаря си.

Има ли странични ефекти при приема на масло от облепиха
Както и при всяко друго масло, чиято сила не знаете как да използвате. Винаги се съветвайте с лекаря си, не започвайте самолечение.
Не приемайте масло от облепиха, ако страдате от заболяване на червата, бъбреците и черния дроб.
Не се препоръчва и на бременни и кърмачки.

Ако сте решили да ползвате маслото редовно, правете почивка на всеки 3 месеца. В противен случай могат да се наблюдават нежелани рекации. Предозирането за кратък период от време също може да доведе до проблеми.

Подходете внимателно, за да използвате силата на природата в своя полза, а не да си патите от нея.

Виж още: Облепиха

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top