Маслото от чаено дърво

- за какво да го използвате?

Употребата на листата от чаено дърво и извличаното от него масло се губи някъде далече в лечебната практика на австралийските аборигени. За света свойствата му били открити около началото на 1700та година от капитан Кук. Истинското му признание настъпило повече от два века по-късно, когато австралийски учен доказал реалната му антисептична мощ. И не – това чаено дърво няма нищо общо с чаения храст Camellia sinensis. То е Melaleuca alternifoliq от Миртови. Чаено го нарекли хората на Кук, които си правели чай от листата му.
Ползи и приложения на маслото от чаено дърво
Поради богатия му състав ползите от него са разнообразни и значими. Повечето се дължат точно на свойството му да унищожава болестотворните  микроорганизми и паразити и да се противопоставя на възпаления от всякакъв характер.
 
Реални антисептични  свойства
Изследванията сочат, че то е около 10-12 пъти по-силно от фенола и около 8 пъти – от карболовата киселина – съединенията, които се приемат за база в тази сфера. Затова се препоръчва за почистване и дезинфекция – включително на въздуха. Смята се за природен антибиотик, към който бактериите не привикват. Приложимо е дори към стафилококови щамове с изразена резистентност.
 

  • Добри резултати показва срещу вирусите. Използвайте го при всякакви вирусни инфекции, грип, простуда, кашлица, синузити, ангини, херпеси и т. н.
  • Справя се с гъбични инфекции – на половите органи, на ноктите и меките тъкани.
  • Прилага се при кожни проблеми – от акне до изгаряния, рани, ухапвания, кожни раздразнения, включително хемороиди, брадавици, кокоши тръни и т. н.
  • Действа добре при възпаления на дихателната система и на пикочните пътища.
  • Успокоява болките и напрежението в ставите.
  • Намалява отоците и сърбежа.

chaeno_darvo2
Повлиява добре нервната система и мозъчната дейност
При въздействието му се наблюдава рязко спадане на тревожността и нервното напрежение. Подобрява се паметта. Усилва се концентрацията и работоспособността се увеличава забележимо. Повишава се общият тонус.
 
Други ползи
Маслото от чаено дърво е добър имуностимулатор и активира макрофагите – клетките, които поглъщат и унищожават нашественици от вън, туморни клетки, останки от клетки и т. н.
Използва се за успокояване и стабилизиране на храносмилателната система и за преодоляване симптомите на хранителни отравяния.
Много добре действа като съставка в козметичните продукти. Отличен репелент е.
 
Как да прилагате маслото от чаено дърво
Поради факта, че действието му е много силно, задължително се прилага след  разреждане в базово масло или накапано във вода.
Намазвайте засегнатото място или поставяйте компреси. Добре действат промивките, както и ваните – за ръцете, за краката, за тялото. Втривайте го чрез масажи. При настинки и дихателни проблеми правете инхалации и използвайте аромалампи – включително за прочистване на въздуха.
Подходящо е за гаргари не само при болно гърло, но и при лош дъх. Жабуренето помага при възпаления в устата и отложена плака. Може да се добавя при нужда към пастата за зъби.
Добавяйте чаеното масло също в козметичните продукти или търсете такива, в които е включено. То защитава и изчиства кожата, действа противопърхутно, укрепва косата.
Забележителното при него е, че повлиява патогените, но не уврежда полезните микроорганизми и здравата тъкан. Комбинира се добре с повечето растителни масла.
При прекаляване може да доведе до нежелани реакции. Възможно е да се окажете алергични към него. Не го прилагайте на малки деца.
Маслото от чаено дърво се използва като съпровождащо лечение към много терапии. При нужда, попитайте за това лекаря си.
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top