Маска за сън

- да или не?

Виждали сте маска за сън. Най-вече във филми и носена предимно от превзети госпожици. Затова и не ви е хрумвало да пробвате и да разберете дали маската ще ви помогне да спите по-дълбоки и спокойно. Не подхождайте с предразсъдъци. Особено, ако имате проблеми със съня и се нуждаете от помощ.

В спалнята ви едва ли става истински тъмно, освен ако не сте сложили плътни, тежки завеси. Влиза светлина от улица, от рекламите, от табелите на заведенията и магазините. А дори и да сте със завеси, които не пропускат светлината, то в стаята сигурно има поне един два уреда, които премигват със зелена, червена или жълта светлина. Те също ви пречат да заспите, а след това смущават съня ви.

http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-sleep-mask-image22331261Сложете маска веднага щом си легнете. Тъмнината ще е пълна, ще се успокоите бързо и ще заспите по-лесно, а сънят ви ще бъде здрав и дълбок. Освен това ще спите, докато не ви звънне будилникът или докато не се наспите наистина. Просто няма как да ви разбуди, промъкващата се през процепите на пердетата дневна светлина.

Кога се препоръчва маска за сън?

Всеки може да ползва маска за сън, защото тя наистина спомага за по-пълноценна почивка. Но ако пътувате често със самолет, работите нощем и трябва да спите през деня или се будите дори от най-слабата светлина, то е задължително да я ползвате.

Какво трябва да знам, когато си избирам маска за сън?

Не се хвърляйте на богато украсени, скъпи маски. Особено, ако не сте използвали маска за сън досега. Пробвайте първо с по-скромен модел (но не от най-евтините), за да видите как ще се чувствате. Има вероятност да не успеете да свикнете с това, че маската докосва миглите ви. В такъв случай потърсете маска, на чийто етикет е специално обозначено, че не притиска очите.

Най-важното е материалът да е достатъчно тъмен и плътен, че да не пропуска светлина. Може да е по-мек, може да е по-твърд, това вече зависи от личните ви предпочитания. Другото нещо, за което непременно трябва да следите е платът да обхваща плътно лицето ви от края на очите до носа ви. Това е гаранция, че светлината няма да пробива през нея и да ви буди.

Здравият сън подобрява паметта и концентрацията, зарежда ви с енергия и ви кара да се чувствате в отлична форма.

Поръчайте маска за сън и спете няколко поредни нощи с нея. Сигурни сме, че ще усетите разликата.

Прочетете още:

Спокойният сън не е мит
Безсъние по време на пътуване
За пълноценен сън след стресов ден 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top