Мазна коса

Понякога ви се иска на мода да излязат шапки тип „каски”, за да можете спокойнода се разхождате по улицата...

Понякога ви се иска на мода да излязат шапки тип „каски”, за да можете спокойно да се разхождате по улицата. Така дори и да се наложи да свалите шапката си извън къщи, всички ще са наясно защо косата ви е слепнала, сплескана и мазна.

Разбира се, докато чакате този момент, опитвате всичко. Купувате различни шампоани, правите отвари, маски, магии – нищо не помага. Вие срещу мазната коса –

винаги е война, която губите. Предлагаме ви да си изградите стратегия, която да прилагате с усърдие и постоянство. Така непременно ще постигнете успех.

Първо установете причината за бързото омазняване. Ако сте в пубертета или проблемът се е появил след раждане, значи е въпрос на хормонални смущения. Не е това? Тогава причината може да в твърде големия стрес, на който сте подложена или просто изборът на неподходящ шампоан. Не гадайте. Консултирайте се с лекар. Понякога причините са стомашно-чревни заболявания, нарушена обмяна на веществата, липса на витамини А, D, Е и F или депресия.

След като установите до колко сериозна е причината, ще знаете дали ще търсите сама решение на проблема или ще ви насочи лекар. Ще се борите сама?

Минаваме към втора стъпка – променете начина си на хранене, дори да е само за известен период от време. По-малко сол и подправки, повече плодове и зеленчуци, по-лека, бедна на мазнини храна и много вода.

Междувременно трябва да намерите този шампоан, който ще е най-подходящ за вас. Повечето специалисти твърдят, че козметиката за мазна коса никак не ви помага. Препоръчваме ви да изберете мек шампоан за бебета, билков шампоан с коприва или шампоан за мазни корени и сухи краища. За съжаление всеки случай е индивидуален и тук първоначално ще трябва да действате на принципа проба-грешка. На няколко измивания е добре да ползвате глицеринов сапун. Много е важно да не миете косата си всеки ден. Така наистина отмивате мръсотията за момент, но в също време стимулирате мастните жлези да произвеждат повече секреция и косата ви се омазнява все по-бързо. В началото наистина не е лесно, особено ако имате излизания и срещи, но се опитайте да наложите режим – миене на косата на 3 – 4 дни. За много спешни и неотложни случаи, ползвайте сух шампоан. Той представлява спрей, който впръсквате в корените без да се мокрите. После само разресвате и сте готова.

Ако скалпът ви е сух, а косата мазна, не ползвайте сешоар. Ако самият ви скалп е мазен, трябва да се сушите като наведете глава надолу и издухвате косата обратно на растежа на косъма. После топирате в корените, за да я отделите леко от скалпа и да забавите процеса на омазняване.

Лишете се от употребата на балсами, гелове, козметични продукти за блясък. Правете веднъж седмично маска с хума или потърсете стимулатор за мазна коса. Тези стимулатори са на основата на етерични масла. Обикновено съдържат бадемово масло, розмарин, масло от жожоба. Консултирайте се с продавачите в аптеката или дрогерията. Маслата се нанасят на скалпа, а не на косата. След това се препоръчва лек масаж. Като цяло е добре да не прилагате силен масаж на скалпа или да се чешете. Старайте се да пипате косата си по-малко и да я решите само, когато е необходимо.

След като установите коя е подходящата за вас козметика и сте минала за известно време на нов режим на хранене, би трябвало да усетите чувствителна промяна. Не преставайте да полагате грижи. Това наистина ще ви отнема малко време –  масажиране, домашно приготвени маски, търсене на правилната козметика – но със сигурност ще си заслужава. Самочувствието ви ще се повиши. Няма да се притеснявате за прическата си и никога повече няма да мечтаете шапки тип „каски” да излязат на мода.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top