- типични проблеми и как да се справим с тях. Съвети и изпитани рецепти.

Имате мазна кожа? Разбираме проблема ви. Тя е по-дебела, изглежда бледа, лъщяща и доста груба. Ако страдате хронично от мазна кожа, то значи порите ви са груби и широки, лицето ви винаги изглежда леко мръсно и по него избиват пъпки и черни точки. Всичко това определено не ви помага на самочувствието. Започнете да полагате специални грижи за кожата си и ще успеете да сведете негативите от увеличеното производство на себум до минимум.

Най-често срещаните причини за мазна кожа са:

  • наследственост;
  • неправилна диета;
  • промяна в хормоналните нива, противозачатъчни, бременност, менопауза;
  • неподходяща козметика;
  • твърде голяма влага и горещини.

Както виждате, повечето причини за мазна кожа са временни и подлежат на промяна. За ваше успокоение ще добавим, че с възрастта кожата започва да се изсушава все повече. Разбира се, не е нужно да станете на 60 години, за да се почувствате красива. Просто спазвайте някои съвети.

Използвайте козметика за мазна кожа

Не си мислете, че продукти, които изсушават кожата са най-ефективни за вас. Истината е, че те могат да предизвикат обратния ефект – свръхпроизводство на себум. Затова забравете за всички лосиони и козметични продукти, които съдържат алкохол. За почистване е най-добре да ползвате продукти, в чиито състав има масла. Те най-ефективно разтварят себума. За овлажняване си вземете продукт без масла. Това ще ви отърве от проблема с лъщящата кожа. Избягвайте също и много тежки кремове.

 Мазна кожа

Почиствайте лицето си редовно

Топлата вода и сапуна са вашите най-верни приятели. Мийте се с антибактериален сапун без изкуствени добавки. Дори, ако положението е много тежко, можете да миете лицето си с минерална вода, а не с вода от чешмата. Помнете, че топлата вода разтваря себума по-добре от студената и хладката. Изплаквате обилно и след това нанасяте овлажнител на много тънък слой.

Не прекалявайте с миенето

2 до 3 пъти на ден е напълно достатъчно. Така порите ви няма да се запушват и няма да се подлагате на риск от свръхпроизводство на себум.

Правете си маска за лице

Най-ефективни за мазна кожа са максите с глина и кал.

Използвайте ексфолиант и нощен крем

Да, понякога мазната кожа се лющи също толкова неприятно, колкото и сухата. В тези случаи използвайте ексфолиант за дълбоко почистване вечер преди лягане и след това нанесете тънък слой овлажняващ нощен крем.

Гарантираме ви, че и с мазна кожа можете да се чувствате красива, самоуверена и в отлична форма. Просто трябва да се грижите за нея малко повече.

Прочетете още:

Депигментиращ крем 

Копринена кожа 
Грижа за кожата
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top