Здравето ни е резултат на фин баланс на жизнените процеси, протичащи в организма. Магнезият е едно от веществата, на които се крепи този баланс. Той е от групата на така наречените макроминерали – в тялото ни се съдържат около 25 g от него. Малко над половината се откриват в костите. Останалата част е в меките тъкани. В кръвния серум има под 1%, като колебанията му са между 0,75 mmol/L и 0,95 mmol/L (милимола на литър). Когато наличните количества в организма са в норма, бъбреците отделят с урината около 120 mg магнезий дневно, който се изхвърля навън. Ако количествата му са недостатъчни, изхвърлянето му се намалява.
Функции на магнезия в организма
- Mg участва като кофактор в множество (повече от 300) ензимни системи, които от своя страна регулират още повече биохимични реакции. Намесва се в жизненоважни процеси като производството на белтъчини, обмяната на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и т. н.
- Важен електролит е, има съществена роля в активния транспорт на калиевите и калциевите йони през клетъчните стени. Това пък определя свиването на мускулите, оптималния сърдечен ритъм, проводимостта на нервния импулс.
- Решаващ е за структурирането на костното вещество.
- Включва се в производството на енергия в клетките.
- Необходим е при синтеза на ДНК, за поддържането на стабилността ѝ, възстановяване на уврежданията ѝ и т. н.
Сред симптомите при умерен дефицит са умора, изтръпване, мускулни контракции и крампи, аритмии и др.
Усвояването на магнезия
Препоръчителният ежедневен прием за възрастни е между 310/320 и 400/420 mg Mg. Минералът се съдържа в много от обичайно консумираните храни – бобови, ядки и семена, зеленолистни зеленчуци, банани, сушени кайсии и авокадо, пълнозърнести, мляко и млечни продукти. Затова сериозният му дефицит е сравнително рядък.
Поради изключително важната му роля в поддържането на вътрешното равновесие, организмът е изработил защитни механизми за осигуряване на оптимални количества от минерала. Така той не само изхвърля по-малко от него, когато недостига, но регулира и усвояването му. Ако приемате много Mg с храната, оползотворяването му намалява. Ако съдържанието му в храната е малко, процентът на усвояване се повишава.
При необходимост от прием на хранителни добавки, имайте предвид, че с най-висока бионаличност са добре разтварящите се във вода форми – магнезиев аспартат, магнезиев лактат, магнезиев цитрат, магнезиев хлорид.
Добре е също така да помните, че усвояването на различните минерали е взаимно обвързано. Високите дози цинк пречат на добрата абсорбция на магнезия. Недостигът пък на магнезий пречи на усвояването на калия и калция.
Причини за недостиг на магнезий
Поради широкото разпространение на Mg и защитните механизми на организма недостигът му не се среща често. Затова пък причина за него могат да са:
- употребата на алкохол;
- хроничната диария;
- неконтролираният диабет;
- някои заболявания на бъбреците;
- недохранване и/или непълноценно хранене;
- възпалителни заболявания на червата, цьолиакия и др.;
- прекомерно изпотяване;
- медикаменти и т. н.
Какви са ползите от приема на Mg
Освен всичко казано относно значението на магнезия за баланса и здравето на организма, оптималният му ежедневен прием носи и допълнителни ползи. Той
- подобрява качеството на съня;
- облекчава мигренозното главоболие;
- намалява симптомите на депресия;
- помага при запек и киселини и т. н.
Хранете се пълноценно, а ако имате основания да мислите, че не ви достига магнезий, потърсете личния си лекар.
Прочетете още:
„Желязото – роля за организма“
„Фитиновата киселина – кога е полезна и кога вреди“
„Хранителни добавки с цинк – за какво е полезен“