Чували ли сте за това растение? Лукумата се отгледжа в Перу и плодовете й – сладки, вкусни, ароматни – имат изключително висока хранителна стойност. Наричат ги „златото на инките”.
Цветът на зрялата лукума е зелено-жълтеникав отвън и оранжево-жълт отвътре. Вкусът й е нещо средно между тиква и крем-карамел. В Перу често се използва като добавка към сладолед и сладкиши. По нашите ширини се намира трудно. По-лесно ще ви е да си намерите лукума на прах или брашно от лукума. Защо да го правите? Лукумата влиза в графата „суперхрани” и е много полезна здравето. Освен това е наистина невероятно вкусна.
Въпреки, че е много сладка, лукумата е с нисък гликемичен индекс и спокойно можете да я добавяте към сладкиши и горещ шоколад. Тя действа успокояващо на нервната система. Заредена е с витамин В3, който ви влияе благотворно в моментите, в които сте склонни към депресия. Плодът е богат също на фибри, желязо, каротин и фосфор. 1 супена лъжица лукума ви осигурява 2% от препоръчителната дневна доза желязо.
100 грама лукума на прах съдържат 329 калории, 87 грама въглехидрати, 2,3 грама фибри, 4 грама протеин, 2,4 грама мазнини и 92 милиграма калций.
В този плод има повече от 14 съществени микроелемента и ако го включите в обичайното си меню, можете да:
– подобрите храносмилането си;
– поддържате стабилен хормонален баланс;
– стимулирате имунната си система;
– подобрите физическата си издръжливост.
Според някои проучвания екстрактът от лукума има противовъзпалителен ефект и помага за бързото затваряне на рани и регенерация на тъкани.
Никога не е късно да опитате нещо ново. Още повече, когато е вкусно и полезно едновременно. Поръчайте си лукума на прах, намерете няколко рецепти и се хващайте за работа. Да ви е сладко!
Прочетете още:
Супер храни
Хлорела – ползи за здравето
Облепиха