Причините за лош дъх

Лош дъх често имат пушачите. Причина за това не е просто миризмата на цигарите, а фактът, че устата им често пресъхва...

Едно от нещата, които могат да попречат в общуването и да накарат човек да се затвори в себе си е лошият дъх. Той се предизвиква основно от сероводород и метил-меркаптан. Те създават благорпиятни условия за развитието на бактерии, които отделят  неприятни вещества. Ако са в нормално количество, човек не може да ги усети, но превишат ли нормата, трябва да вземете мерки.

Едни от най-честите причини за това са проблеми в устната кухина – кариеси, болни венци, джобове и зъбен камък. Понякога между зъбите остава храна, която започва да гние. Необходимо е освен четката и пастата за зъби да ползвате конци, вода за уста, малка четка, която може да се пъха между зъбите и да ги почиства. За да решите тези проблеми, трябва да потърсите помощ от стоматолога си.

Лош дъх често имат пушачите. Причина за това не е просто миризмата на цигарите, а фактът, че устата им често пресъхва. Няма достатъчно слюнка, която да отмива замърсяванията. Това важи за хората, които пият твърде много кафе и алкохол. В тези случаи можете да използвате дъвка или бонбони. (Спреят за уста не е решение. Освен, че в повечето случаи свежата му миризма е всъщност доста натрапчива, той само прикрива временно лошия дъх.) И най-вече, пийте повече течности – вода, сок, чай. Зеленият чай е особено подходящ.

Проблем може да бъде и начинът ви на хранене. Ако ядете твърде малко плодове и много месо, при неговата преработка се отделят киселини и газове, които са причина за лош дъх.

Най-безобидният проблем е консумацията на храни с по-специфичен мирис като лук и чесън. Предвидете си поне два часа и половина след това, в които няма да е необходимо да се срещате с хора. Налага ви се да излезете? Ясно е, че миенето на зъбите, водата за уста и дъвките не помагат. Можете да схрускате няколко зърна кафе. Това обикновено помага.

Зъбите ви са абсолютно здрави. Миете ги след всяко хранене. Не ядете чесън и лук,  менюто ви е богато на плодове и зеленчуци и въпреки това имате чувството, че дъхът ви не е особено свеж? Тогава, ако стоматологът ви вече не е ви е препратил, добре е да отидете на гастроентеоролог. Болестите на стомашно чревния тракт са друга възможна причина за лошия дъх.

Колкото по-бързо откриете корена на проблема, толкова по-бързо ще го решите. Затова не се опитвайте да прилагате бабини лекове, доверете се на специалистите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top