- как да се справим с него

Лошият дъх е проблем, на който много хора търсят решение. Той може да бъде причина за ниско самочувствие, неувереност в общуването, а също и сигнал за здравословни проблеми.

За някои хора е достатъчно да използват редовно четка и паста за зъби, за да се отърват от него. Други търсят спасение в редовното почистване на плака и зъбен камък. При трети, причина за лошия дъх са заболявания на венците и зъбите и те непременно трябва да посетят зъболекар. Диабетиците и хората с инфекции на синусите, трябва да се посъветват с лекар, за да разберат как могат да решат този проблем.

Предлагаме ви няколко съвета за справяне с лошия дъх. Пробвайте, може би те ще ви помогнат.

Поддържайте добра орална хигиена

Мийте зъбите си минимум два пъти дневно – сутрин и вечер. Използвайте конци за зъби веднъж на ден и си изберете подходяща вода за уста, с която да се жабурите. Така ще сте сигурни, че никаква храна няма да остава между зъбите ви.

Почиствайте езика си

Грапавата повърхност на езика е място, на което се събират мъртви клетки, хранителни остатъци и бактерии. Затова след като си измиете зъбите, не забравяйте да измиете с четката и него.

Пийте вода

Сухата уста често е причина за лош дъх. Слюнката помага за естественото почистване на устата – има антибактериално действие и отмива частиците храна. За да имате достатъчно слюнка, пийте повече вода, смучете ментови бонбони или дъвчете дъвка.

Не разчитайте само на ментови дъвки и бонбони

Те са само спомагателно средство и не могат да заместят четката, пастата и конците за зъби. Нито менотвите бонбони, нито дъвките убиват бактериите. Те просто маскират положението за малко.

Внимавайте с храната

Ясно ви е, че ако ядете лук и чесън, ще имате лош дъх, но това може да се случи и когато похапвате месо без след това да си измиете зъбите.

Приемането на по-малко от 100 грама въглехидрати на ден води до състояние, наречено кетоза. Един от симптомите за наличие на кетоза е именно лошият дъх.

Пийте зелен чай

Антибактериалните съединения в него се борят успешно с лошия дъх. За по-висока ефективност, можете да разбърквате чая с пръчка канела.

Яжте плодове с високо съдържание на витамин С

Пъпеши, ягоди, цитрусови плодове – те ви помагат да имате свеж дъх. А похапването на целина, моркови или ябълки след обяда или вечерята ще премахнат всякакви остатъци от храна между зъбите ви.

Посещавайте редовно зъболекаря си

Изпълнявате всички тези съвети и въпреки това имате лош дъх? В такъв случай е най-добре да посетите стоматолога си и да се консултирате с него. Помнете, че колко по-рано се идентифицира един стоматологичен проблем, толкова по-ефективно, безболезнено и евтино е лечението му.

Прочетете още:

Как да изберем подходяща четка за зъби
Интердентална четка за зъби
Конец за зъби

Проверете какво ви предлага дрогерия Be Fit: ДЕНТАЛНА ХИГИЕНА

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top