Как да отстраним

лошият дъх

Лошият дъх е едно от най-неприятните неща, които могат да ви се случат. Още по-лошото е, че вие може дори да не знаете за него и да се чудите, защо близките ви хора ви избягват. Те просто предпочитат да стоят по-далече от вас, вместо да ви кажат за проблема.

На какво се дължи лошият дъх?

На всеки се случва от време на време – поради консумация на храни със силна специфична миризма – чесън, лук, кисело зеле, риба. Но тази миризма преминава бързо. Хроничният лош дъх се нарича още халитоза и може да се дължи на различни причини.

Заболявания

Някои заболявания и метаболитни нарушения променят функциите на засегнатите органи и това води до отделяне на вещества с тежка миризма. Такива са диабетът, чернодробни и бъбречни болести, рак. Много често лошият дъх е симптом на гастроезофагеален рефлукс. Лечението и контролът върху основното заболяване ще реши и проблема ви с неприятната миризма.

Възпаления и инфекции в гърлото и носа

При възпаления и гнойни инфекции, синузити и болни сливици е обичайно дъхът ви да стане тежък и отблъскващ, но това ще мине заедно с инфекцията.

Проблеми с устната кухина и зъбите

Лошият дъх може да е следствие от проблеми в устната кухина. Случва се при възпалени венци, гингивити и пародонтити. Кариеси и джобове под венците задържат храна, която под действието на бактериите се разлага и мирише зле. Белите налепи по езика също допринасят за това.

Тютюнопушене и алкохол

Дъхът на упоритите пушачи добива специфична тежка миризма. И трудно ще я маскирате с ароматизатори за уста.

Сходно е положението и след употреба на не особено качествен алкохол. Изразът „мирише на бъчва“ не е случаен.

За лошият дъх може да има още ред причини – примерно – сухота в устата, когато оскъдната слюнка не успява да почиства устната кухина.

Но най-често основният заподозрян е недостатъчно добрата устна хигиена.

Възможно ли е да се отървете от лошия дъх?

Като начало помирисвайте от време на време денталния конец след употреба. Опитайте да изтриете с тампон езика си и проверете миризмата му. Забележите ли, че близките ви се стараят да се държат по-далече, попитайте ги директно. Посещавайте два пъти годишно зъболекаря си.

Изключително важни за преодоляването на лошия дъх са грижите за хигиената и здравето на съзъбието и устната кухина.  Вероятно добросъвестно четкате зъбите си сутрин и вечер. Колкото и странно да звучи, наблюденията сочат, че повечето хора не се мият правилно и ефективно. Не е достатъчно да движите четката надолу-нагоре. Важно е да я държите под ъгъл от около 45° спрямо венците и да я движите спираловидно. Минавайте по всички зъбни повърхности – включително дъвкателната – поне по два пъти на миене, не бързайте. Чистете и езика. Купете си електрическа четка.

Необходимият набор от продукти за поддържане на здрави зъби и венци

За добра поддръжка на зъбите и венците са ви нужни:

  • четка – мека към средно мека, която сменяте на около 3 месеца;
  • дентален конец или интердентална четка – за почистване на междузъбните пространства и предотвратяване на натрупването на плака;
  • паста – според състоянието на зъбите ви и според предпочитанията ви;
  • вода за уста – за по-ефективно отстраняване на плаката и предпазване от образуване на нова; за предпочитане са продукти с антибактериален характер.

Намерете всичко, което ви е нужно в нашата специализирана секция за дентална хигиена!

Ако въпреки добросъвестните ви усилия лошият дъх не си отива, потърсете консултация със стоматолога и лекаря си. 

Прочетете още:
„Четката и пастата за зъби“
„Избелващи пасти за зъби“
„Интердентална четка за зъби“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top