Освен, че е главен участник в множество азиатски митове и легенди, лотосът има...

Една азиатска поговорка гласи: ”Лотосът е цвете, което расте в калта. Колкото по-дълбока е тя, толкова по-красив е лотосът.”

Това е цветето символ на човешкия живот. Коренът му е потопен в тинята, в материалното, но белите му цветове, които дори не докосват водата и калта, са устремени към небето и слънцето. Те олицетворяват душата и възвишените стремежи на човека.

Освен, че е главен участник в множество азиатски митове и легенди, лотосът има и лечебни сили. Местните жители са ги открили още в древността и до днес не спират да ги използват.

Ето само някои от активните му вещества, които се  употребяват в медицината и козметиката:

  • Флавоноиди
  • Алкалоиди
  • Антиоксиданти
  • Аминокиселини
  • Регенериращи вещества
  • Витамин С

В Индия все още използват лотоса (правят отвара от цветовете, стъблата и корените), за да лекуват изгаряния.

Козметичните компании тепърва започват да се възползват максимално от свойствата на това магично растение, чиито цветчета тонизират и възстановяват силите на изтощената кожа.

Основното предимство на лотоса обаче е наличието на важен ензим – L-аспартил метилтрансфераза, който възстановява повредените от възрастта протеини.

Затова вероятно все по-често можете да видите кремове против бръчки, в чиито състав влизат семена от лотос или екстракт. Преоткривайки свойствата на това растение, изследователите намират още един начин за борба с остаряването.

Разбира се, не бива да очаквате чудеса, ако водите нездравословен начин на живот. Цигарите, замърсяването, твърде мазните храни, алкохола, недостатъчното движение, стресът – те са най-големите врагове на кожата ви. Откажете от се от  вредните си навици и започнете да се грижите за себе си. Така качественият крем наистина ще ви помогне да изглеждате по-млади и с по-свежа кожа.

Пролетта дойде. Сменете крема си за лице, поглезете се с лотосов чай и си направете нов дневен режим. Нека той включва повече разходки, леки храни, крем с лотос и много усмивки.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top