Локален имунитет

- какво е това?

Когато прилагате локални средства за облекчаване на конкретни оплаквания, се случва да  прочетете в листовката им, че подкрепят локалния (местния) имунитет. Какво ще рече това?
Какво е локален имунитет?
Това е имунитетът, който пръв посреща нахлуващите в организма болестотворни микроорганизми. Включва кожата, лигавиците, добрата чревна микрофлора. Той има за задача да не допусне нашествениците към вътрешните органи и кръвта.
Най-прост е примерът с гърлото (сливиците) и носа. Тяхната непрекъснато влажна лигавица е в постоянна борба с вируси и бактерии. В отделяния от нея секрет се съдържа така нареченият имуноглобулин А, благодарение на който патогените загиват. Той се определя още като секреторен и се смята за съществен компонент на локалния имунитет. Присъщ е не само на лигавицата на гърлото и носа, но и на всички вътрешни лигавици – на отделителната система, на червата. Освен него в лигавиците и кожата има на постоянен пост и различен тип имунни клетки.
Локалният имунитет е преден пост на имунната система и в повечето случаи се справя сам, без да ангажира основните защитни сили на организма.
Полезната чревна микрофлора
Това е съвкупността от добрите – пробиотични – бактерии в червата. Освен че подпомагат храносмилането и държат под контрол патогенните и условно патогенните бактерии в тялото ни, те неутрализират и унищожават нахлуващите отвън заедно с храната микроорганизми. Пробиотиците синтезират при жизнената си дейност активни вещества, които поддържат в добро състояние имунната система като цяло и общото ни здраве.
lokalen_imunitet
Кожният имунитет
Кожата е най-големият орган на тялото и защитава вътрешната му среда от неблагоприятните влияния на външната. В нея са съсредоточени множество имунни клетки с различни функции и задачи. При проникването на опасни нашественици се задействат сложни защитни механизми. Те осигуряват изолирането и унищожаването на патогените, преди да са достигнали разположените под кожата тъкани и да навлязат в кръвния ток.
Тази битка, водена от локания имунитет, ние усещаме като зачервяване и възпаление, оток, болезненост и напрегнатост (втвърдяване) на поразеното място.
Как да подкрепим местния имунитет?
Един от рисковите фактори за възпаление на горните дихателни пътища е сухият въздух в помещенията. Той води до пресъхване на лигавиците и обезсилва локалния имунитет. Нищо не спира непрекъснато нахлуващите микроорганизми да навлязат в дробовете и кръвта. Затова спазването на препоръките за средна влажност в стаите от около 50% и температури около 22° С денем и 18-20° С нощем е условие за здраве.
Същата е причината, поради която кожата трябва да се поддържа добре хидратирана, подхранена и здрава – без наранявания.
А що се отнася до чревната микрофлора – похапването на кисело мляко с жива закваска и ферментирали храни е начин да я поддържате в добро състояние. В храната ви трябва да присъстват несмилаеми фибри, които подхранват добрите бактерии в червата. При нужда периодичното приемане на пробиотични продукти ще поддържа чревната микрофлора здрава и жизнена, а локалния чревен имунитет – в отлично състояние.
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top