Линеенето

при котките и кучетата
Линеенето на козината

Вероятно най-досадното за собствениците на кучета и котки е козината, която постоянно пада от тях. Кои са причините, поради които това се случва, и имате ли шанс да го предотвратите?

Защо пада козината на домашните любимци

Загубата на косми от котките и кучетата се нарича линеене. То се дължи на няколко причини:

Жизнен цикъл на косъма

Подобно на вашата коса, козината на вашия домашен любимец има своя жизнен цикъл, който преминава през няколко различни етапа:

  • анагенен – косъмът расте активно до генетично зададената дължина
  • катагенен – космената луковица става неактивна, растежът спира
  • телогенен – в този период козината е в покой и постепенно започва да пада.

Различните породи котки и кучета се характеризират с различна продължителност на периодите. Пуделите са от породите с продължителен анаген. Той може да продължи до няколко години, козината расте непрекъснато до достигане на генетично зададената дължина. Едва тогава започва да пада. Затова пуделите се подстригват често.

При други кучета и котки по-дълъг е телогенният период. През късия анаген расте къса или малко по-дълга козина, запазва се при някои породи до няколко години, преди да падне.

Сезонно линеене

То е особено характерно за любимците с гъст подкосъм – финият и мек косъм, оставащ скрит от по-грубия и дълъг. Когато напролет температурите и продължителността на деня се увеличават, кучетата и котките хвърлят интензивно подкосъма, пазил ги от студа зимата, за да порасне лятната им козина.

Обратното – есенно време пада лятната и пораства зимната. През лятото, при много големи горещини, също е възможно линеене при някои породи – макар и по-слабо от пролетното и есенното.

При животни, които живеят изключително вътре и рядко излизат навън, изкуственото осветление и отопление объркват биологичния им часовник и макар и по-слабо, линеенето е непрекъснато.

Хранителни дефицити

Когато храненето е едностранчиво или с некачествена храна, е възможно някои хранителни вещества да не достигат на вашата котка или куче и един от признаците на дефицитите е именно падането на космите. Това е доста характерно при бременни и кърмещи животни.

Здравословни проблеми

Когато забележите необичайно падане – твърде интензивно и/или продължително, оголени петна, изтъняване на косъма, разраняване на кожата – потърсете своя ветеринар. Най-вероятно вашият любимец има здравословен проблем. Може да е от стрес и алергия през бълхи, въшки, акари и кожни инфекции до сериозни системни заболявания.

Можете ли да се противопоставите на линеенето

Не можете да предотвратите падането на косъма, обусловено от естествения му жизнен цикъл, както не можете да спрете и сезонното линеене. Във всички останали случаи можете да помогнете – с подобряване на диетата, с обезпаразитяване, с лечение на съответните заболявания.

Линеене на козината

Изработете си оптимална рутина. Според породата на котката или кучето, което отглеждате и характера на линеенето:

  • изчетквайте редовно козината му – така ще предотвратите натрупването и сплъстяването на падналите косми. Сплъстяването на козината на топки кара животното да се опитва да ги премахне и може да доведе до разраняване
  • подстригвайте го редовно – при тези, с постоянно растяща козина (като пудела) това е наложително на всеки 4 до 6 седмици. При късокосместите не се налага, но при други, които линеят усилено, е по-добре да скъсите сериозно козината през пролетта;
  • обезпаразитявайте ги – това е много важно както за здрава кожа и козина, така и за общото здраве на котките и кучетата, а и на стопаните им;
  • почиствайте редовно дома си от косми – те имат неприятното свойство да се заплитат в меката мебел и килимите, в дрехите ви. Затова се опитайте да ги почиствате всеки ден – с мощна прахосмукачка, с турбо четка, с лепяща лента или влажна кърпа и т. н.

Ако все още се опознавате с вашия домашен любимец, попитайте ветеринаря си за спецификите при линеенето на породата му и за най-добрата храна за него. После я потърсете при нас  и поръчайте!

Прочетете още:
Поддръжката на козината на домашния любимец
Без бълхи и кърлежи по домашните любимци
Домашните любимци и зимата

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top