Линалон (Linalool)

- Какво е това? Вредно ли е? Защо го използват? Позволено ли е?

На етикетите ще го срещнете изписан като линалол или линалоол (Linalool). В природата се среща под формата на терпенов алкохол. Използва се най-вече заради приятния си мирис. Съдържа се в етеричните масла, които се добиват от цветните растения и подправки. Най-често в маслата от лавандула, канела, кориандър, мента. Може да се произвежда и по синтетичен път.

Линалолът е безцветна течност, не се разтваря във вода и глицерин и се използва най-често в почистващи козметични продукти: шампоани, сапуни, лосиони, продукти за вана. Можете да го срещнете и като съставка в продукти за грижа за косата, продукти за подобряване на тена, червила, овлажнители и парфюми. Той има бактерицидни свойства и все пак основната причина за употребата му е ароматът.

В Европа той е включен в списъка с вещества, които предизвикват алергии и употребата му е позволена само в определени количества:

– в почистващите продукти за кожа, които в последствие се изплакват, концентрацията на линалол не трябва да е повече от 0,01%;

– във всички останали продукти за кожа, концентрацията на линалол трябва да е не повече от 0,001%.

Все пак можем да отнесем лиланола към относително безвредните съставки в козметичните продукти. Навярно на етикетите на поне две от вашите шишенца и кутийки в банята присъства и неговото име. Прочетете внимателно какво друго се съдържа в тях и проверете доколко опасни са останалите съставки.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top