Лимонен (Limonene)

– вреден или не? Какво е? Защо и какво го използват?

Лимоненът е още една от съставките, които се използват често в козметичните продукти. Той се извлича от кората на цитрусовите плодове, най-често от корите на портокала.

D-лимоненът най-често влиза в състава на хранителни и козметични продукти и почистващи препарати заради силния си аромат на лимон. L-лимоненът се използва често като алтернативен разтворител за почистващи препарати.

Двете съединения имат еднакъв химичен състав, едни и същи свойства и се различават само по аромата си. Те са безцветни и не се разтварят във вода.

 Температурата на кипене на лимонена е 154 – 177 градуса по Целзий, а температурата на възпламеняване – 48 градуса по Целзий. Това го нарежда сред запалимите продукти и го класифицира като опасен материал за изхвърляне.

 В козметиката тази съставка се използва в различни видове продукти:

 – овлажнители за лице и почистващи продукти за тяло;

– лосиони и кремове за избелване на кожата;

– подмладяващи кремове;

– гланц за устни;

– шампоан.

 В чистата си форма лимоненът се класифицира като лек дразнител на кожата, но имайте предвид, че е много по-безопасен за нея от изкуствените алтернативни разтворители за почистване.

 Все пак, според редица тестове и изследвания на влиянието на лимонена върху човешкото здраве, учените са установили, че е добре да се използва в ограничени количества, защото има вероятност, освен леко дразнене на кожата и очите, да предизвика алергични реакции.

 Провеждат се и изследвания на влиянието на D-лимонена върху някои видове рак, но ефективността му все още не е доказана.

 Като цяло лимоненът е една от съставките, за които можете да не се притеснявате, когато ги срещнете върху етикета на крема си за лице или на почистващия лосион за тяло. Внимавайте за останалите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top