- защо отслабва?

Либидо е желанието за секс, нарича се още сексуален нагон. То е в основата на сексуалната активност и е сред определящите фактори за сексуалния живот и интимните взаимоотношения на хората. Повлиява се от различни фактори – хормонални и физиологически, психологически и социални.

Има ли разлика между мъжкото и женското либидо?

Либидото е хормонално зависимо. При мъжете то се определя от тестостерона, при жените – от естрогена. При господата е най-силно около 16 годишна възраст и с годините намалява.  При дамите нараства от пубертета до около средата на тридесетте и после започва да спада.

Разликите в проявите на либидото при двата пола имат своето културно обяснение. Векове наред се е смятало, че сексуалното желание е присъщо само на мъжете. Схващането се отразявало върху цялостното възпитание на момичетата и до известна степен определя обществените представи и днес.

Либидото лесно може да бъде нарушено от различни фактори. Според статистиката това се случва по-често на жените, отколкото на мъжете.

Защо либидото отслабва?

Либидото е субективно. Няма норма и еталон, по които да се измерва и е напълно естествено да варира в различни моменти от живота. Проблеми се появяват, когато партньорите се оказват с осезаемо различна интензивност на сексуалното желание или когато то рязко намалее при единия от тях.

Какво може да доведе до спад на либидото?

  • Продължителността на връзката, когато сексът се превърне в навик, емоционалното охладняване между партньорите.
  • Стресът, умората и претоварването, тревожността, психическата лабилност, депресивните състояния.
  • Физически проблеми – еректилна дисфункция, преждевременна еякулация, невъзможност за оргазъм, вагинална сухота и т. н.
  • Влошаване на здравето – сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване и метаболитен синдром, диабет, хормонален дисбаланс и намаляване на половите хормони и др.
  • Периодът на бременността, раждането и кърменето, хормоналните промени около менопаузата.
  • Медикаменти, включително контрацептиви, алкохол и опиати.
  • Напредването на възрастта.

Всъщност, оказва се, че понякога хората над 60 имат по-добро либидо от доста по-млади от тях. Обяснението се търси в отслабналия натиск на социалните ангажименти и намалелите отговорности към порасналите деца.

Можете ли да възстановите либидото си?

Като начало, щом намалялото желание започне да ви притеснява, идете на лекар и поискайте изследване на хормоните. Така ще разберете, дали причината е в тях, или другаде. Когато знаете откъде идва проблемът, тогава ще стане ясно дали е решим и как.
Междувременно спрете алкохола и цигарите. Осигурете си балансирано хранене, почивайте повече и се опитайте да намалите стреса и тревожността. Ако имате хронични заболявания, консултирайте се с лекаря си за промяна в терапията. Попитайте дали можете да приемате препарати с трибулус терестрис, мака, гинко и др. Потърсете психотерапевт.

Ако сте в постоянна връзка, говорете с партньора си. Достатъчно е единият да предпочита секс вечерта, другият – сутринта, за да изглежда, че липсва желание и у двама ви. Или пък той е хиперсексуален и на неговия фон вашето либидо никакво го няма.

И да – въпреки че за проблем се смята пониженото либидо, твърде силното сексуално желание също може да причини главоболия. Когато то ви обсебва, подтиква ви към хиперактивност и непрекъснато преследване на сексуални преживявания, вероятно трябва да потърсите помощ.

Либидото е индивидуално и променливо. Ако вие се чувствате добре с вашето, няма нужда да се сравнявате с друг и да правите каквото и да било. Просто го следвайте!

Прочетете още:

„Как стресът влияе на сексуалния живот“
„Легендите за мъжкото желание и можене“
„Животът на 50“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top