Лечебните цветя

- сила от природата

С настъпването на пролетта е време отново да се зарадваме на разцъфващата природа, и повече от всичко друго – на прекрасните ѝ цветя. Но освен да се наслаждаваме на тяхната красота и божествен аромат, ние можем да се възползваме и от полезните свойства на тези красавици и красавци. Цветята имат лечебни свойства, от които се възползват много култури от стотици и хиляди години. В модерния свят, цветята присъстват навсякъде в козметиката, фармацевтиката и народната медицина. В тази статия ще разгледаме някои от най-деликатните лечебни цветя и с какво те могат да ни бъдат полезни.

Лавандула

Полетата от лавандула създават една от най-неземните гледки, до която всеки от нас би могъл да се докосне в ежедневието си. Освен да предоставят красиво лечение за очите и душата ни, тези цветя имат уникален ефект и на физическо ниво. Те ни даряват с усещане за релакс и са способни да намалят стреса, както и да ни помогнат със съня. Лавандулата подобрява настроението, което вероятно не е тайна за всеки, който е помирисвал уханен букет от лилавото цвете. В козметиката, множество кремове се възползват от етеричното масло от лавандула заради антисептичното му действие, което лекува кожата и я подхранва. Мехлеми от лавандула също помагат за лечение на повърхностни рани, а чаят от нея може да помогне при възпаления на гърлото и устната кухина.

Жасмин

Жасмин, или в превод – подарък от Бог, е красивото бяло цвете с впечатляващи лечебни свойства. По много неща, то си прилича с лавандулата, но има по-различен аромат за да можем да разнообразяваме между двете. Жасминът също е силно средство за успокояване на психиката и помага при инсомния, тревожни разстройства и депресия. Освен красив букет, от това цвете се прави и перфектния чай. Той помага също и при болки в тялото, проблеми с храносмилането или менструална болка.

Роза

Нямаше как да не включим това характерно българско чудо в списъка ни с най-лечебните цветя. Розата може да бъде не само романтичен жест, но тя е и натурален афродизиак. Освен това, тя се използва надлежно в козметиката и то не само заради завладяващия ѝ аромат. Розата може да изчисти и подхрани кожата ни и е особено подходяща за по-мазна кожа или срещу акне. Тя е и перфектния продукт за балсам за устни тъй като не само придава приятен розов цвят, но и натурално овлажнява и омекотява устните. Също така може да ги направи да изглеждат по-изпълнени. Чай от роза може да ни помогне за пречистване на организма и да предостави лесен био вариант за отслабване.

Невен

Невенът е едно красиво цвете с дълъг списък от лечебни свойства. От него могат да се правят мехлеми за кожа, които помагат срещу ухапвания, изгаряне, суха кожа, мехури или акне. Той помага също и при гъбични и други инфекции, особено около кожата, устата, очите и краката. Дори и да не страдаме от конкретни проблеми, невенът може да подобри общото ни здраве чрез приятен и ароматен чай. Чаят от това цвете е изключително полезен за повишаване на имунитета. Той също помага за храносмилането и балансира киселинността в стомаха.

Прочетете още:
Растенията в спалнята – вредят ли в действителност?
Пролетта – време за адаптация

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top