Летни плодове за бременни

- кои са най-полезните?

Всички плодове са полезни. Бременните дами обаче са на специална диета. Те се грижат за двама и трябва да набавят на организма си вещества като желязо, калций, фолиева киселина, etc. в по-големи количества. Затова, специално за тях, препоръчваме летни плодове, на които трябва да наблегнат.

Сливи

Хапването на сливи разхлажда и утолява жаждата в горещите летни дни. Яжте по няколко сливи в летните следобеди или си правете сок от тях. Ще се почувствате освежени и заредени с енергия.

 Бременност

Череши

Това са най-богатите на желязо плодове (съдържанието му в тях е 20 пъти повече отколкото в ябълките и портокалите). Наличието на достатъчно желязо в кръвта е от особена важност за доброто развитие на плода в утробата ви и за вашето физическо и емоционално състояние. Липсата му ви прави апатични и склонността към депресия нараства. Те съдържат още каротин, калций, фосфор, витамин С, В1 и В2.

Освен това черешите подобряват храносмилателната функция и помагат бебето ви да се роди със здрава и сияйна кожа.

Ягоди

Те са богати на витамин С. Стимулират апетита и подобряват перисталтиката. Според народната медицина е добре бременните жени да похапват от тях, за да се предпазват от настинка.

 Бременност

Ябълки

Редовната консумация на ябълки се препоръчва на анемични бременни жени с бледа кожа. А също и на тези дами, чиито апетит се е увеличил неимоверно, но все пак са решили да не си угаждат непрекъснато с тестени изделия и сладкиши. Ябълките съдържат много хранителни вещества, витамини и фибри. Дават на тялото енергия и засищат глада за известно време. Освен това действат прочистващо на организма и помагат при запек.

Грозде

То е с високо съдържание на желязо, фосфор, калций, каротин, лецитин, витамин С и витамин B1. А всички те са полезни за бременните жени.

За да набавяте на организма си всички необходими вещества, докато сте бременна, най-добре е да си направите балансирано меню и да се придържате към него. В никакъв случай не пазете диети, за да отслабвате – това може да навреди на вас и на плода. Не е добре и да прекалявате с похапването, защото по-трудно ще свалите излишните килограми след раждането. Яжте редовно от тези летни плодове. Това ще ви помогне да сте здрава и в отлична форма.

Прочетете още:

Бременност и хранене

Грижи за кожата по време на бременност

Смяна на козметиката по време на бременност

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top