Летни обриви

при децата
Летни обриви при децата

Лятото е щуро време за децата, изпълнено с игри, приключения откривателства. Но е и стресово време за родителите. Обриви, слънчеви изгаряние, ухапвания и ужилвания от насекоми – всякакви неприятности дебнат техните отрочета и те трябва да са готови да реагират.

За неспециалистите обривите често изглеждат еднакво и доста родители не са наясно как да се справят с тях. Затова решихме да ви разкажем за най-често срещаните летни обриви при децата. Базова информация по темата може само да ви помогне.

Топлинен обрив

Множество сърбящи, червени, миниатюрни подутини, които се появяват около врата, гънките на слабините, подмишниците, свивките на краката. Топлинният обрив е сигнал, че потта не стига до повърхността на кожата и не се изпарява.

Съвет към родителите: ако забележите такъв обрив (понякога той може и да не е придружен от сърбеж), съблечете детето и го облейте с хладка вода. Погрижете се да стои в хладно помещение – на не повече от 20 – 22 градуса. Ако сърбежът е много силен, облекчавайте го с хладни компреси. Обикновено топлинният обрив отшумява за няколко дни.

Превенция: обличайте детето с широки, памучни дрехи.

Слънчева алергия

Този обрив също предизвиква сърбеж. Подутините по кожата са плътни, по-големи отколкото при топлинния обрив и се появяват обикновено по ръцете, лицето, деколтето – местата, които най-често са изложени на пряка слънчева светлина. Появяват се до час-два след като детето е било изложено директно на слънцето. При по-тежки случаи вместо подутини се появяват мехурчета с течност, които болят, а също и главоболие, втрисане, слабост.

Съвет към родителите: независимо дали детето ви е с лека или тежка форма на слънчева алергия, консултирайте се с лекар. Той ще ви предпише крем и ако е необходимо, лекарства за орален прием.

Превенция: мажете детето със слънцезащитен крем и не го излагайте на директна слънчева светлина между 13 и 17 часа през лятото. След есента и преди да отидете на море, може да го подготвите с кратки слънчеви бани рано сутрин.

Обриви, причинени от отровни растения

Най-честите причинители са отровен бръшлян, отровен дъб и отровна смрадлика. Обривите са червени, събрящи и се появяват само там, където е имало контакт между кожата и растението. Ако детето се чеше, разранява подутините и върху тях се образува жълта коричка.

Съвет към родителите: веднага измийте изринатото място със сапун и го облейте щедро с течаща вода. Не слагайте детето във ваната, не ползвайте мокри кърпички, защото с тях може да разпространите обрива по цялото тяло на мъника. Течащата вода облекчава сърбежа. Може да слагате и хладни компреси, и да мажете мястото с антихистамин.

 Превенция: когато отивате на разходка в гората, обличайте детето с дълги панталони и блуза с дълги ръкави.

Летни обриви при децата

Ухапване от комари и бълхи

Всеки знае как изглежда ухапването от комар. Ухапването от бълха прилича на малка пъпчици и обикновено не е само една. Най-често цялата зона около глезените на детето е покрита с малки червени точки, които сърбят неистово.

Съвет към родителите: дръжте в аптечката каламинов лосион и го използвайте при тези два вида ухапвания. Той ще облекчи сърбежа и ще намали подуването.

Превенция: използвайте репеленти, подходящи за деца.

Ужилване

Подутината от ужилване може да причини болка и/или сърбеж. Тя би трябвало да изчезне до няколко часа. Ако досега детето не е било жилено от насекомо, наблюдавайте го за сърбежи и подуване по други части на тялото – уши, устни, крака. Ако забележите нещо необичайно, по най-бързия начин се свържете с лекар.

Съвет към родителите: извадете жилото и натъркайте подутината с лед. Ако досега детето не е било жилено от насекомо, наблюдавайте го за сърбежи и подуване по други части на тялото – уши, устни, крака. Ако забележите нещо необичайно, по най-бързия начин се свържете с лекар.

Общ съвет за всички случаи на поява на обрив: ако забележите подуване, ако се появи висока температура, гадене, затруднено дишане, прекомерен сърбеж, болка в ставите и мускулите след появата на обрив, то по най-бързия начин се свържете с лекар.

Прочетете още:
Летни обриви при възрастните
Летните обриви – как да се справите с тях?

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top