Летните алергии

- как да се справите?
Летните алергии

Стане ли дума за алергия, първото определение, за което се сещаме, е „пролетна“. Но пролетта отминава, масовият цъфтеж на дърветата приключва, а алергените остават. Цяло лято цъфтят треви, цветя, зеленчуци, плевели. Горещо е и на влажните места плесените и мухълът се развиват на воля. Хапещите насекоми изобилстват, а мръсният въздух под влиянието на интензивните слънчеви лъчи става още по опасен.

Симптоми на лятната алергия

Основните признаци са същите, като при всяка друга, и доста напомнят обикновената настинка:

  • кихане, кашлица и хрема
  • сърбеж в носа, запушване
  • зачервени и сърбящи влажни и/или течащи очи
  • тъмни кръгове под очите, умора и главоболие.

Но съществува и така нареченият синдром на поленовата хранителна алергия или синдром на оралната алергия. Причинява се от белтъчините в някои храни, близки до тези в полените на растенията (кръстосана алергия). Обикновено се изразява в краткотрайно изтръпване на устните или в подуването им, дращене в гърлото при консумацията на сурови плодове и зеленчуци – домати и целина, краставици и тиквички, пъпеши и дини, праскови, слънчогледови семки и др.

В тези случаи консумирайте плодовете и зеленчуците след топлинна преработка – тя денатурира и променя проблемните белтъци. Ако симптомите са по-сериозни, потърсете лекар – може да става дума за сериозна хранителна алергия.

Когато вече знаете за летните си алергични реакции, вие без съмнение сте подготвени да ги посрещнете. Ако се проявяват за пръв път, ще трябва да посетите алерголог и да поискате да ви направят тестове, за да се установи алергенът, който ги причинява и подходящото лечение.

Средства за лечение

Обичайните лекарства, препоръчвани при алергии и продавани без рецепта, са:

  • антихистамини
  • деконгестанти, включително спрейове, които обаче не бива да се ползват повече от 3 дни
  • кортикостероиди (спрейове за нос)
  • капки за очи
  • каламинов лосион против сърбеж и др.

Сред най-използваните са „Кларитин“  и „Ролетра Лоратадин“ . Предлагат се още хомеопатични продукти  и противоалергични хранителни добавки. Въпреки че се продават без рецепта, не означава, че са безобидни. Не използвайте антихистамини, без да имате доказана алергия.

Ако те се окажат безсилни, лекарят ще ви изпише подходящи формули. Не пропускайте да носите със себе си автоинжектора с адреналин, ако сте склонни към тежки алергични реакции и анафилактичен шок.

За да сме точни, няма сезон, в който алергичните реакции да са в почивка. Може да намаляват или да изчезват един тип алергени, но се засилва присъствието на други. Ако страдащите от полени могат да изпитат облекчение, като стоят вкъщи на затворени прозорци в критичните дни, то домашният прах, космите на домашните любимци причакват жертвите си именно у дома.

Летните алергии

Как да намалите влиянието на летните алергени?

Предпазните мерки се изразяват в поддържане на дома чист – без прах, течове, влага и мухъл. Проветряването не бива да се случва чрез отваряне на прозорците, а с вентилационна (климатична) система с филтри. Може би ще е добре да се снабдите с пречиствател на въздуха. Отварянето на прозорците е допустимо веднага след дъжд, защото той сваля цветния прашец на земята.

Къпете се и се преобличайте веднага след прибиране, за да не внасяте алергените вкъщи. Не сушете прането навън. Носете филтърна маска, когато се налага да сте на открито, да се грижите за градината си. Използвайте репеленти против насекоми.

По-ниската температура в помещенията от една страна ще облекчи състоянието ви, от друга ще забави развитието и размножаването на акарите и на всякакви други насекоми.

Консултирайте се с лекаря си и вземете мерки да посрещнете лятото подготвени, за да преживеете по-леко алергичните реакции. Говорете с него за модерните методи за управлението на алергиите, които имат бърз и дълготраен ефект.

Прочетете още:
Алергия или хранителна непоносимост – как да ги разпознаем?
Превенция при пролетни алергии – решения
Ухапвания от насекоми – как да реагирате

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top