Лепило за зъбни протези

- как да го избера

Лепилата за зъбни протези (ще ги срещнете и с името „фиксиращ гел за зъбни протези”) се продават под формата на крем, гел, лентички. Минимално количество от тях помага за стабилно закрепване на зъбните протези в устата и ви осигурява по-голям комфорт по време на хранене и разговор.

Защо трябва да си закрепям зъбните протези с лепило?

С времето липсата на зъби става причина за атрофия на подлежащата кост. Така зъбните протези, направени от пластмаса, които ви е направил зъболекаря, стават хлабави и нараства вероятността да паднат, докато се храните или говорите. Тъй като атрофията не може да бъде спряна, един от начините да се чувствате удобно, да не започнете да избягвате определени храни и да ограничите срещите си с други хора, е лепилото за зъбни протези.

На българския пазар се предлагат множество фиксиращи гелове, които ще намерите в добрите дрогерии и аптеки. Изберете ги като се съобразите със следните фактори:

Съставките, които съдържат: има органични лепила за зъбни протези; продукти, съдържащи цинк (задължително спазвайте предписанията и не използвайте повече от указаното количество), etc.

Как миришат: някои фиксиращи гелове са без аромат и мирис, други съдържат изкуствени ароматизатори. Помислете добре дали ще се чувствате комфортно, ако постоянно усещате вкус на ягоди в устата си или когато говорите се разнася мирис на цитруси.

 Зъбни протези

Как се нанасят: някои лепила са с формата на паста за зъби – в туба с малък отвор; други са с формата на лентичка. Добре е да пробвате различни видове, за да прецените кой ще ви е най-лесен за ползване.

Как се почистват: някои фиксиращи гелове за зъбни протези се почистват доста трудно, а в устата дълго време остава усещане за нещо лигаво и неприятно. Лентите просто се отлепват. Самата протеза се почиства отново в зависимост от това какъв продукт сте избрали: с вода и четка, със специални таблетки.

Какви допълнителни свойства имат: добре е да търсите лепила с антибактериални и противогъбични свойства.

Няма универсални правила, по които да си изберете подходящото лепило за зъбни протези. Най-добре е да изпробвате няколко различни продукта и да прецените с кой от тях се чувствате най-удобно.

Прочетете още:

Хомеопатична паста за зъби

Интердентална четка за зъби 
Лош дъх –как да се справим с него 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top