Лекар за домашния любимец

- защо е необходим?

Когато доведете вкъщи домашен любимец, вие поемате ангажимента да се грижите за здравето и благополучието му. Той ще живее в дома ви, ще се сгушва в скут ви, ще спи на леглото ви и ще играе с децата ви. От неговото здраве зависи и вашето. И ако се наложи, разбира се, че ще го водите на ветеринар. Но чак пък собствен лекар?

Има ли значение, дали водите домашния си любимец при един и същ ветеринар?

То е като при хората. Когато си имате личен лекар и ходите периодично на прегледи, той ви познава, знае историята ви, следи хроничните ви заболявания, може да ви консултира за дребни неща по телефона, няма нужда всеки път да започвате от раждането си, прекараните детски болести и заболяванията на родителите си.

А домашният ви любимец дори не може да разкаже какво му е в момента, нито какво му е било преди месеци. И ако вие не си водите специален дневник за неразположенията му и лечението им, когато отидете при следващия лекар, означава той да гадае има ли моментното състояние стара история и каква е тя, или е нещо ново? Това би затруднило и най-добрия ветеринар.

Предимствата, когато домашният ви любимец си има лекар

Като се започне от регистрацията, първите ваксинации и обезпаразитяване и се свърши с травми, по-леки и по-тежки заболявания, подстригване и т. н., домашният ви любимец ще има постоянни срещи с ветеринар. Изберете за тях клиника с добро име и възможно по-близо до дома ви. Това ви осигурява спокойствие и сигурност, че:

  • животното ще има картон, в който ще се вписва всяко посещение, манипулация, лечение;
  • екипът ще следи ваксинациите, ще разработи персонална програма за рутинните процедури и профилактичните прегледи;
  • всяко отклонение ще бъде забелязано и лекувано навреме;
  • при всяко внезапно неразположение ще се обръщате към специалисти, които знаят цялата здравна история на вашето куче, коте, морско свинче и т. н. Това е много важно при спешни случаи;
  • ще разчитате на квалифицирана консултация по всички възникващи въпроси – примерно – смяна на диетата при бременност, преминаване от една възрастова група в друга, помощ при размножаване и др.

Като размислите, това май са достатъчно причини, за да изберете постоянен лекар за домашния си любимец.

Подгответе се за първа помощ вкъщи

Понякога се случва кучето или котето ви да се почувстват зле внезапно. Когато лекарят е далече, мнозина дават от собствените си лекарства. Въпреки че това е продиктувано от желанието да сте полезни, правите сериозна грешка и е твърде вероятно по-скоро да навредите. Човешкият организъм и този на другите видове имат своите специфики, разлики в метаболизма, разлики в телесното тегло и т. н. Твърде много от лекарствата за нас не са подходящи за животните.

По-добре говорете с вашия лекар и помолете да ви направи списък с медикаменти, дозировките им, както и случаите, в които можете да ги използвате. Те ще помогнат на домашния ви любимец, когато сте далече от дома, на почивка или на път.

Животното вкъщи не е само радост, то е и грижа. Готови ли сте за нея?

Прочетете още:
„Принадлежностите на домашния любимец“
„Котката – подготовка на семейството“
„Възпитанието на кучето – ще се справите ли?

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top