Лактозна непоносимост

- как да я разпознаете?

Диетолози и различни гуру-та в здравословното хранене внушават на обществеността, колко вредни са млякото и млечните продукти и как щом спрете да ги приемате, като с вълшебна пръчица ще свалите излишните килограми, ще се отървете  от досадните болежки и ще се подмладите. Задължително е всяко подобно твърдение да се приема критично и със здрав разум, защото млечните са сред основните групи хранителни продукти и отказът от тях лишава организма от важни хранителни вещества.
Какво представлява лактозната непоносимост и по какво да я познаете?
Лактозната нетолерантност се корени в неспособността на организма да разгражда млечната захар в тънките черва поради недостиг или липса на лактаза – специализираният за това ензим. Разграждането ѝ се случва в дебелото черво благодарение на жизнената дейност на бактериите в него и води до общ дискомфорт, спазми, болезненост в стомаха, газове и усещане за подуване, повръщане, стомашно разстройство. Може  да се повиши задържането на течности и да се появят отоци, обриви по кожата и раздразнения и т. н.
Симптомите при лактозна непоносимост са подобни на симптомите на повечето заболявания на стомаха и червата. Те трудно се свързват с приема на млечни продукти, защото се появяват от няколко часа до няколко дни след консумацията им. Затова ако имате съмнение, че неразположението ви идва от неспособността да разграждате лактозата, проверете го с лесен и сигурен тест. Спрете да консумирате млечни за половин месец. Ако оплакванията ви изчезнат, твърде вероятно е подозренията ви да са оправдани. След това започнете да приемате различните продукти един след друг. Записвайте кога, какво и колко консумирате и как се чувствате след това.
lactose
Колко разпространена е лактозната непоносимост?
Смята се, че лактозната непоносимост е еволюционно обусловена. Най-честа тя е в регионите, където консумацията на мляко от възрастното население е била рядка или напълно е липсвала. Това е направило отделянето на лактоза ненужно. Затова по тези места непоносимостта към млечната захар достига 75 – 100%.
В региони като нашия, където млечните са били сред основните групи храни, макар че производството на лактоза намалява с възрастта, честотата на непоносимостта към нея достига едва до около 10-20%. При това степента на непоносимост може да е различна – в някои случаи се разминава с леко неразположение, в други се проявява с тежък дискомфорт и оплаквания. Едни пациенти не успяват да преработват само прясното мляко, други страдат от всеки залък млечни. Симптомите обикновено се проявяват при честа и завишена консумация.
Лактозната нетолерантност може да е вродена – ще рече – новороденото не произвежда лактаза. Случва се много рядко и се забелязва веднага. Най-честа е първичната непоносимост, предизвикана от естественото намаляване на отделянето на лактаза. Възможно е да е последица от заболявания и инфекции и тогава се говори за вторична лактозна непоносимост.
Лекува ли се лактозната непоносимост?
Както за всяка друга, лечение за лактозната нетолерантност няма. В зависимост от вашия личен праг на непоносимост лекарят ви може да ви препоръча прием на хормона лактаза. В някои случаи помагат пробиотиците. Най-сигурна е ограничителната диета, която се спазва до живот. Тя обаче лишава организма от протеини, калций, витамин D и рибофлавин (В2). Затова не бива да се отказвате самоволно от млечните продукти, или се консултирайте със специалист за подходящо заместващо меню.
Прочетете още:
„Бременост и лактозна нетолерантност“ 
 
„Хранителни непоносимости“
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top