Лайката

- ползи

Лайката у нас се среща навсякъде. С характерните си жълто-бели цветове тя се разпознава лесно, намира място във всеки букет полски цветя и е един от любимите билкови чайове. В същото време е една от най-отдавна използваните лековити билки. Най-широко разпространени са две нейни разновидности – немска (Matricaria chamomilla или Chamomilla recutita) и римска (Chamaemelum nobile). 

Какви ползи носи употребата на лайката?

Откритите около 120 вида биоактивни съставки в лайката се използват активно в козметиката и медицината. Основните сред тях са терпеноидите и флавоноидите. Сред най-активните и най-популярните са бизаболол, хамазулен, апигенин, кверцетин, кумарини и др. Широката гама биоактивни вещества обуславят и широкия спектър ползи от прилагане на лайката в различните ѝ форми. Тя

 • действа като локално противовъзпалително – съставките ѝ проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и допринасят за облекчаването и лечението на кожно-лигавични проблеми и наранявания, атопичен дерматит, слънчеви изгаряния, обриви, рани, дори възпаления на очите.
 • Намалява симптомите на настинка и подкрепя борбата на организма с инфекциите.
 • Насърчава имунната система и антибактериалната защита.
 • Действа добре при колики и диария при малки деца. Помага при метеоризъм (газове), стомашно разстройства, стомашно-чревно дразнене и язви при всички възрасти.
 • Показва добър ефект при езофагеален рефлукс, дивертикуларна болест и възпалителни заболявания. Потиска бактериите Helicobacter pylori, които причиняват по-големия дял от стомашните язви. Намалява спазмите на гладката мускулатура при възпаления на стомашно-чревния тракт.
 • Подобрява хемороидите и възпалението, предизвикано от тях, както под формата на мехлем, така и като тинктура в седящите бани.
 • Подкрепя здравия сън и действа успокояващо, намалява тревожността и стимулира самочувствието.
 • Облекчава хипергликемията и диабетните усложнения, екстрактът от лайка има защитен ефект върху клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.
 •  Предполага се, че има превантивно действие срещу остеопороза.
 • Някои изследвания предполагат ползи от лайката при сърдечно болни възрастни. Други установяват, че намалява значително систолното кръвно налягане.
 • Проучванията показват  обнадеждаващо потискане на растежа и жизнеспособността на туморните клетки под въздействието на лайката и нейните съставки (апигенин).

Форми, под които се използва лайката

Чаят от лайка е обичано общоукрепващо и ободряващо средство и милиони чаши от него се изпиват всеки ден.

Запарка от изсушена лайка се препоръчва за жабурене и гаргара при възпаления в устната кухина и гърлото. Използва се като добавка за баня при гинекологични проблеми.

Лапи или компреси от нея се прилагат при болка от възпаления и невралгии, при външен оток или абсцес.

Лайковата тинктура в зърнен алкохол е добра при летни диарии при децата, както и при спазми.

Крем с екстракт от лайка повлиява добре атопична екзема и други кожни заболявания.

Полученото чрез парна дестилация масло е от наситено зелено до брилянтно синьо, когато е прясно, и с времето става тъмножълто. То се използва за инхалации и ароматерапия при тревожност и депресия. Много популярна съставки е в продуктите за коса и във формули с успокояващ и омекотяващ ефект върху кожата.

Медицината възлага сериозни надежди на превантивната и терапевтична употреба на лайката. За да се оправдаят те, са нужни допълнителни изследвания в конкретните области на приложението ѝ. Тя се използва от хилядолетия и е широко достъпна. Включена е в списъка за общопризнато безопасни средства на Американската администрация по храните и лекарствата. Въпреки това имайте предвид, че са възможни алергични реакции към нея – особено ако вече сте проявявали алергия към хризантеми, маргаритки, астри и други от семейство „Сложноцветни“.

Прочетете още:
„Черен кимион – ползи“

„Ехинацеята – имуностимулатор и естествен антибиотик“
„Върбинка – ползи“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top