Кълнове

- съвети за отглеждане в домашни условия. Добре да се съобразите с някои специфики ...

За да са наистина полезни за вас, е добре да се съобразите с някои специфики на кълновете. Не всички от тях са био. Важно е да ги купувате от щандовете за био храни в големите магазини или от специализирани магазини за био храни. Освен това е важно да ги консумирате пресни. Ако стоят повече от два дни, независимо от това, че са в хладилника, те ще загубят ценните си свойства. Затова е важно да гледате датата на производство на опаковката. Можете да си направите кълнове и сами. Така ще сте сигурни, че те са винаги пресни и отгледани без стимулиране с химикали и препарати.

Не купувайте семената от пазара. Посетете магазин за био храни и ги вземете от там. Така имате гаранция, че това са семена от екологично отгледани растения. Отново е добре да гледате внимателно етикета и по-точно срокът на годност на семената. Ако той е изтекъл, вероятността да покълнат е нулева.

кълнове

Какво ви е необходимо, за да отгледате кълнове в домашни условия?

Важно е да се знае, че кълновете се делят на два вида – слузообразуващи и неслузообразуващи. За да разберете кои са слузообразуващи, накиснете семената, които сте взели в чаша вода за 2 – 3 часа. След като престоят ще видите, че водата е заприличала не желе, а семената са с лигава повърхност. За да си направите кълнове от тези семена е най-добре да ползвате почва или марля.  На дъното на плосък съд поставяте 3 – 4 пласта марля или пласт почва. Отгоре поставяте семената и слагате съвсем малко вода. В никакъв случай не трябва да ги покрива. Идеята е семената да са влажни, за да могат кълновете да пробият обвивката по-лесно, а не да са мокри. Държите съда на тъмно и се грижите семената да са непрекъснато влажни. Покажат ли се първите листенца, премествате съда, така че да има достатъчно непряка слънчева светлина. Изчаквате кълновете да порастнат до няколко сантиметра, изрязвате ги с ножичка в основата и можете да ги консумирате.

Семената за неслузообразуващи кълнове се измиват и се поставят в широк съд. В съда се налива вода, която да стига нивото на горния пласт семена. Съдът се поставя на тъмно място, при стайна температура – не повече от 22 градуса. Престоява 12 часа. Сменяте водата на семената и ги оставяте да киснат още 12 часа. След това водата се излива, важно е да се отцеди много добре и чакате да се появят кълновете. През това време е необходимо сутрин и вечер да измивате семената и да отцеждате цялата вода. Когато кълновете достигнат 1.55 милиметра, можете да преместите съда на непряка слънчева светлина. Изчаквате растенията да достигнат няколко сантиметра и вече са готови за консумация. 

Начините да получите кълнове собствено производство са прости и не изискват особени вложения на време и средства. Но можете да сте сигурни, че на трапезата ви присъства екологично чист и качествен продукт.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top