Кълнове – отглеждане

- уреди за отглеждане

Съществуват няколко уреда, с които можете да отгледате кълнове в домашни условия. Също така можете да си ги направите сами.

Ако се спрете на метода „направи си сам”, е необходимо да се снабдите с широк, най-добре емайлиран, съд, няколко метра марля и пръст. Не забравяйте, че е важно пръстта също да бъде био, както и семената ви. Малки разфасовки се предлагат в био магазините, както и в големите вериги, които продават семена и инструменти за поддръжка на градината. В случай, че не искате да ползвате пръст, ще ви трябва малко повече марля, защото освен за отцеждане на водата, ще ви е необходима и за да настелете съда.

уред за отглеждане на кълновеНа пазара вече могат да се намерят и различни уреди за отглеждане на кълнове: тавички с инсталираща се система за навлажняване, която ви спестява време или разлати съдове с решетъчно дъно, които поставяте един върху друг. С втория модел можете да отглеждате няколко вида семена едновременно и в същото време спестявате място. Освен това водата, преминава спокойно през всички съдове и да се събира в последния, в който няма семена. Особено важно е, че водата се отцежда непрекъснато.

Предлагат се и микроферми, които разполагат с охладителни системи, автоматизиран контрол на влажността и температурата и канал, по който се отцежда използваната вече вода. Те са значително по-сложни и за употреба и по-скъпи от изброените по-горе варианти. Подходящи са по-скоро за хора, чието меню се състои основно от кълнове – суровоядци и вегани. За всички останали любители на здравословното хранене препоръчваме да се спрат на някой от изброените по-горе варианти.

Изберете това, което ще отговаря най-добре на потребностите ви и не забравяйте, кълновете трябва да се консумират пресни и да не се държат в хладилника, защото губят ценните си свойства.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top