Кучешки грип

- как да го преодолеете?

Кучето ви киха, диша затруднено, от очите и носа му изтича секрет – симптомите напълно напомнят вашите при простуда и грип. Да, не се лъжете, кучетата боледуват от настинки и грип точно като хората. Те се причиняват от вируси и бактерии, специфични за тях, и е почти невероятно заразата да прескочи от вас към домашния ви любимец или обратно. За сметка на това той може да се зарази от друго куче или да стане източник на зараза за всички от своя вид, с които е в близост. Някои от вирусите оцеляват достатъчно дълго във външната среда и вие можете да ги пренесете вкъщи, където да ги прехвърлите на собственото си куче.

Настинка при кучетата

Вирусните заболявания, които наричаме настинки, се причиняват най-често от кучешки аденовирус тип 2, кучешки респираторен коронавирус, кучешки параинфлуенца и др. Симптомите са хрема, запушен нос, влажни и течащи очи, главоболие и възпалено гърло. Появяват се кихане и кашляне, главоболие и температура. Кучето страда от болки в тялото, разфокусирано е.

Колкото по-силна е имунната система на домашния ви любимец, толкова по-кратко и по-леко ще боледува той. Но ако отказва да приема вода, не иска да играе и не се храни, задължително го заведете на ветеринар. Тревожен знак са затрудненията в дишането и симптомите, продължаващи повече от 5-7 дни.

Кучешкият грип

Това е инфекция, която засяга респираторните пътища на кучето. Разпространява се по въздушно-капков път. В последните години най-често върлуват два грипни вируса (тип А) – H3N8, регистриран за пръв път в 2004 г., и H3N2, изолиран за пръв път през 2015 г. Инкубационният период е от около 2 до около 4 дни. Болните животни са заразни до към 10тия ден при H3N8 и до около 26 дни при H3N2.

Макар че от ⅕ до ¼ от заразените животни боледуват без видими прояви, типичните симптоми са:

  • изтичане на секрети от носа и зачервените очи;
  • хрема и кихане;
  • температура (над 40° С) и треска;
  • кашлица;
  • проблемно дишане;
  • летаргия и т. н.

Болестта може да продължи от десетина дни до един месец без необходимост от лечение. Но може бързо да премине в тежка форма – пневмония, кашляне на кръв, бактериална инфекция. Задължително е да заведете кучето на лекар, още щом забележите притеснителните симптоми. Може да се наложат и лабораторни изследвания. При необходимост ветеринарят ви ще назначи медикаментозно лечение – включително антибиотици. Животното ще има нужда от внимание, почивка на топло и грижи. Подтиквайте го да пие повече вода, за да не се дехидратира.

Много важно е да вземете всички мерки да не се разпространява заразата и да предпазите другите си кучета, ако отглеждате повече от едно.

За да опазите кучето си от грип, ваксинирайте го. Трайността на ваксината е около година. Избягвайте местата, където се струпват повече животни в периоди, в които инфекцията е активна.

Кучешка кашлица

Тя е известна и като инфекциозен трахеобронхит. Смята се, че за него най-често е виновна бактерията Bordetella bronchiseptica. Кашлицата е много мъчителна за животните. Те треперят и се напъват, сякаш се опитват да изхвърлят нещо от гърлото си. Инкубационният период е от около 4 до 10 дни. Както при всяко заразно боледуване, лечението може да изисква само добри грижи, но и антибиотична терапия. Заболяването е особено опасно за малки и възрастни животни, както и такива с компрометиран имунитет.

Симптомите на кучешката кашлица са много сходни с тези на настинките и грипа. По-специфични са ниската температура и сухата, дрезгава кашлица.

Вашият четириног любимец може да се разболее от още много болести. Защитата му срещу тях са вашите грижи и силната му имунна система. Необходима му е добра храна и подходящи хранителни добавки по препоръка на лекаря ви.

Потърсете ги при нас!

Прочетете още:
„Възпитанието на кучето“
„Хранене на кучето“
„Хранене на кучето 2“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top