Куркума

За какво е полезна куркумата? Кога да я приемаме? За кого и кого не е полезна?

Предполага се, че куркумата е използвана за първи път преди повече от 2 500 години в Индия и то като боя, а не като подправка. Тя е част от семейството на джинджифила и съдържа особено полезната съставка куркумин.
Лечебните свойства на тази съставка се разкриват бавно през вековете. В китайската и аюрведическата медицина куркумата се използва при инфекции и възпаления. Лекарите на запад са по-консервативни, макар че противовъзпалителните свойства на куркумина са доказани отдавна. Именно заради тези свойства куркумата се препоръчва при лечение на артрит и ревматоиден артрит. Тя е естествен антисептик, полезен при порязвания и изгаряния и спомага за по-бързото възстановяване на кожата.

Отскоро учените провеждат изследвания, според чиито начални резултати куркумата е природно чудо, лекуващо различни видове рак – на простата, на кожата, на дебелото черво – и забавящо прогресията на болестта на Алцхаймер.

Според изследователи от медицинския център на университета в Мериленд, куркумата е мощен антиоксидант, а куркуминът блокира ензим, провикращ растежа на раковите клетки. В комбинация с карфиол, може да се използва като превенция срещу рака на простатата и вече е доказано, че спира растежа на нови кръвоносни съдове в туморите.

Използва се и като естествен детоксикатор черния дроб.

Тя може да се приема на прах или под формата на хапче, което ще намерите в някои от магазините за здравословни храни. Най-добре е обаче да я ползвате като подправка. Експериментирайте с различни рецепти и открийте нови вкусови удоволствия. Така ще куркумата ще стане естествена част от здравословното ви меню.

Ако все пак държите да приемате куркума на капсули, добре е първо да се посъветвате с лекар. Тя е противопоказна за прием от хора с камъни в жлъчката, както и от бременни жени, защото може да бъде маточен стимулант.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top