Ксантанова гума

– какво е това

Ксантановата гума е една от тридесетте най-популярни съставки, използвани в хранителните продукти. Ако погледнете етикетите на готовите сосове, които купувате, на сладоледите и на безглутеновите храни, със сигурност ще я откриете.

Ксантановата гума се получава чрез ферментация на царевична захар (или захар от други зърнени култури) и бактерии – Xanthomonas campestris. Това са тези бактерии, които образуват черни петна върху карфиола и броколите. Получава се лигава слуз, която се изсушава и се смила на прах с бял цвят.

В хранителните продукти се използва като емулгатор, т. е. помага на останалите съставки да се смесят и да останат едно цяло.

Най-често можете да откриете ксантанова гума в сладоледите, защото благодарение на нея в тях не се образуват ледени кристали.

На второ място по приложение на тази съставка са безглутеновите храни. Ксантановата гума е тази, която успява да придаде на тестото лепкава консистенция.

Колко от тази съставка се съдържа в хранителните продукти? Обикновено е по-малко от 0,5% от теглото на продукта.

Вредна ли е ксантановата гума?

В Европа и Америка тя е одобрена за употреба като хранителна добавка още през 1968 година.

Тъй като се получава от зърнени култури като царевица, соя, пшеница, тя е опасна за хората, които са алергични към някои от тези видове храни. Богата е на фибри, затова може да предизвика подуване на корема.

Всъщност… това са страничните ефекти, които може да предизвика.

Когато я срещнете в състава на хранителните продукти, имайте предвид, че това значи, че те са промишлено преработени и прегледайте внимателно етикета, защото в тях може да има далеч по-вредни съставки.

Прочетете още:

Бутилен гликол

Лимонене
Парабени и алтернативите им 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top