Кошмарите и ужасите

- в детските сънища

Случвало ли ви се е – детето се събужда разтревожено и изплашено и идва при вас, за да се сгуши и да потърси утеха? Или пък пищи и се мята, но видимо спи и не забелязва, че сте до него, не ви чува?

Кошмарите и ужасите в детските сънища не са рядкост – особено във възрастта между 3 и 6 години, но се срещат и при деца до около 10 години. Обикновено се израстват напълно в пубертета.

Особености на кошмара

Това е лош сън, който е свързан с някаква заплаха, със страшна, опасна ситуация. В него се вихрят чудовища, зли хора, животни, всякакви призрачни същества. Детето се страхува от нараняване, уплашено е. Изпитва и други негативни емоции – смущение, гняв, отвращение или тъга. Докато сънува, то е тихо и неподвижно. След като се събуди, ясно си спомня съня, осъзнава разликата между него и реалността и въпреки това може да не иска да си легне, за да избегне кошмарите.

Кошмарите се случват обикновено по време на така наречения бърз сън – REM-фаза, разпознаваща се по бързото движение на очите, във втората половина на нощта. Те са характерни за почти 50% от децата в предучилищна възраст и за около 20% в ранна училищна.

Защо децата сънуват кошмари?

Според лекарите, кошмарите са свързани с незрялата психика на децата и са начин да се справят  с нежеланите или неразбираните промени в живота им. Примерно – раздяла на родителите, смяна на жилище, училище, населено място, загуба на близък, тръгване на детска градина или училище и т. н. Хлапетата не разбират много от случващите се около тях събития и богатото им въображение ги пресъздава понякога по плашещ начин.

Вероятността от кошмари се засилва от

  • натрупване на умора и недоспиване;
  • неблагополучия в ежедневието и плашещи събития (сблъсък с недружелюбно куче или човек);
  • травми, висока температура и треска;
  • някои заболявания и лекарства, от посттравматичен стрес.

Предполага се, че значение има и наследствеността.

Понякога се оказва, че в основата им са гледани страшни филми или страшни книги. Затова е добре да се постараете това да не се случва в часовете преди лягане и да контролирате какво гледат и четат хлапетата.

Как да се държите, когато децата сънуват кошмари?   

Когато детето ви дойде при вас уплашено и тревожно, разкаже ви, че е сънувало страшен сън и търси утеха, бъдете мили и внимателни. Прегърнете го и го успокойте. Кажете му, че такива сънища се случват на всеки, но не могат да навредят на никого. Когато се успокои, внимателно и настойчиво го върнете в леглото му, останете до него, докато заспи, ако е нужно, оставете нощната лампа светната. Предложете му да оставите вратите отворени, за да знае, че го чувате.

Важното е детето да разбере, че леглото и стаята му са сигурно и спокойно място, където нищо лошо не може да му се случи. Вероятно е по-лесно просто да го оставите да спи при вас, но така то ще започне да свързва леглото си със страшните сънища и може да откаже да спи в него. А от това никой не печели.

През деня се опитайте внимателно да поговорите по темата:

  • обсъдете съня, обяснете отново, че нищо и никой от сънуваните ситуации и персонажи не може да му навреди;
  • предложете му да нарисува кошмара, после нека го скъса и да го изхвърли в кошчето;
  • разкажете го отново, като този път хлапето участва в него като герой с магически меч, има могъщ приятел, вълшебна пръчица или каквото измислите.

Опитайте се да разберете деликатно какво в ежедневието би могло да го притеснява. Отнасяйте се сериозно към страховете му и не му се надсмивайте. Спомнете си, че и вие се плашехте от Торбалан, който живееше под леглото.

При чести инциденти и повтарящи се едни и същи кошмари, които пречат на нормалното ежедневие, потърсете помощ от детския си лекар.

Прочетете и втора част на тази статия , посветена на детските сънища, изпълнени с ужаси.

Прочетете още:

„Имунната система при децата“
„Малките ученици – здравни проблеми“
„Рефлуксът при бебетата“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top