Кошмарите и ужасите 2

- в детските сънища

В първата част на статията говорихме за детските кошмари и как можете да помогнете на детето си при кошмарни сънища. Макар и все да става дума за лоши сънища, ужасите имат различен характер и вашето поведение трябва да е различно.

Какво представляват нощните ужаси?

Не е ясно какво точно се случва, но детето крещи, плаче, мята се, опитва се да избяга или да се скрие. Видимо е ужасено. Сърдечният ритъм е ускорен. Дишането – също. Може да е изпотено. Дори да е с отворени очи, то спи и не осъзнава какво се случва, нито че вие сте там. Зениците му са разширени. На следващия ден, когато се събуди, няма никакъв спомен за сънувания ужас, докато помни кошмарите. Ако все пак изплува някакъв спомен, той е пределно общ – че е трябвало да се бие или да бяга, че е имало чудовища и т. н.

Сънищата с ужаси идват в дълбоката фаза на съня, обикновено в първата част на нощта. Не се знае още със сигурност какво ги причинява и какъв е механизмът им. Траят от няколко минути до над половин час. Ако събудите детето в този момент, то ще е дезориентирано, неразбиращо какво се случва и много стресирано. Но реално нощните ужасяващите сънища не вредят на децата ви. Особено ако са случайни и редки. Наблюдават се при от около 18 месечни бебета до 10тина годишни ученици.

Защо децата сънуват ужаси?

Трудно е да се разбере конкретната причина за ужасяващите сънища, но се свързват с недоспиване, преумора и стрес, тревожност и депресивни състояния, нощуване далече от къщи, прием на стимуланти – примерно кофеин. Може да ги възбуждат някои лекарства, които влияят върху централната нервна система, затруднено дишане от увеличени сливици, хъркане, висока температура и т. н. Принципно нощните ужаси са доста по-редки от кошмарите.

Какво да правите и да не правите в случаи на ужаси?

Понеже в болшинството случаи децата продължават да спят, не ви чуват и не осъзнават какво се случва, не ги будете. Това ще ги стресира и уплаши много повече и вероятността епизодът да се повтори по-късно още същата нощ е голяма. Останете наблизо и внимавайте да не се наранят в леглото или в стаята. Когато се успокоят и продължат да спят, настанете ги в креватчето им.

Не се опитвайте да говорите за случилото се с детето. То няма никакъв спомен и можете допълнително да го притесните, когато разбере, че докато спи се случват странни и вероятно страшни неща. Обезопасете стаята, така че да няма вероятност от нараняване. Създайте приятни ритуали за лягане и ги спазвайте. Нека в тях не влиза гледане в екраните на телефони, компютри и телевизори поне два часа преди сън. Не допускайте синя светлина вечер и нощем в стаята му. Проучете как преминава ежедневието му, какво го плаши, притеснява и тревожи.

Ако епизодите се повтарят и то по едно и също време, обърнете внимание, кога е приблизителното им начало и се постарайте да събуждате детето четвърт час по-рано. Дръжте го будно със спокойни, приятни занимания извън леглото за известно време. Правете го от седмица до десетина дни. След това епизодите обикновено спират. В повечето случай децата безпроблемно израстват сънищата си с ужаси.

Когато нощните ужаси са чести или пък се повтарят по няколко пъти в една и съща нощ,  консултирайте се със специалист.

Прочетете още:
„Детето и училището – защо не се справя добре“
„Дигиталните деца – и дядо Коледа“
„Децата и лъжата – защо децата лъжат“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top