Кофеинът в козметиката

- научете повече информация за благотворното въздействие на кофеина върху нашето тяло и защо да му се доверим

Знаете ли, какви други полезни свойства има кофеинът, освен че ви помага да си отворите очите сутрин и да си съберете ума? Благотворното му въздействие върху кожата е обект на изследване от доста години, а резултатите са повече от добри. Затова и все по-често по рафтовете на дрогериите и аптеките срещате козметични продукти, които съдържат кофеин.

Как изглежда той в чист вид? Бял прах с горчив вкус и без аромат.

Кои са полезните му свойства за кожата и в кои козметични продукти се среща най-често?

Антицелулитни кремове

Кофеинът стимулира разграждането на мазнините и има дрениращ ефект. Той свива мастните клетки и изтегля водата от тях. Затоплящото му действие само подсилва резултата и помага за подхранването на клетките, като стимулира притока на кръв към тях.

Затова и една от най-често срещаните, а и най-ефективни, рецепти за борба с целулита е сутрешният масаж с утайка от кафе.

Разбира се, антицелулитните кремове с кофеин имат допълнителни, стимулиращи процесите на дрениране и топене на мазнините съставки.

 Кофеин, козметика

Кремове и гелове за отслабване и стягане

Те използват същите свойства на кофеина като вече описаните. Имайте предвид обаче, че няма чудодейна съставка, която да ви помогне да се сдобиете с гладка и стегната кожа и слабо тяло, без съответните физически упражнения и подходящ режим на хранене.

Ексфолиращи кремове

Ексфолиращите кремове с кафе и домашно направеният скраб за тяло от кафена утайка са изключително ефективни. Те са нежни към кожата и я правят копринено гладка.

Околоочни кремове и кремове за проясняване на тена

Стягащият ефект на кофеина се използва за намаляване на отоците и торбичките под очите. Свойството му да стимулира притока на кръв към съответния участък пък води до проясняване на тена. Помага да избледнеят кръговете около очите и да се избистри кожата на лицето като цяло.

Към момента се провеждат и изследвания за това как кофеинът предпазва кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи. Търсят се и солидни доказателства наистина ли успява да накара раковите клетки при рак на кожата да се самоунищожат и изследванията в тази посока са окуражаващи.

Ако в момента работите за гладка кожа и стегната фигура, добавете козметика с кофеин към спортуването, масажите и диетата. Ще ви помогне.

 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top