Котката

- подготовка на семейството

Когато решите да си вземете котка за домашен любимец, си представяте най-вече гальовна, нежно мъркаща космата топка на дивана. В такива моменти рядко някой се замисля за сериозните ангажименти, които идват заедно с нея.

Готови ли сте да се ангажирате с отглеждането на котка?

Отглеждането на котка изисква време и търпение

Колко пък време да отнема? Насипвате гранули, наливате вода в купичката, почиствате тоалетната и толкова. Да, но всеки ден и то по няколко пъти. Ще я водите на лекар, когато се наложи, и ще я къпете. А тя ще иска внимание – да играете с нея, да я гушкате, да я оставяте да спи в скута ви, понякога и на възглавницата ви. Ще разчиствате след лудориите ѝ и ще трябва да свикнете да се плете в краката ви в моментите, в които най-много бързате.

Вярно, не е куче и може и да не я разхождате ежедневно. Но тръгнете ли за повече от ден-два на път, ще трябва да намерите кой да я храни, или да я вземете със себе си.

Емоционална обвързаност

След всеки изминал ден, в който храните, милвате и гушкате котето, след който му се радвате или ядосвате, ще се привързвате все повече. Когато нещо му се случи или се разболее, ще изпитвате такава болка, сякаш страда някой от близките ви. Готови ли сте за това?

Необходимо е да предвидите бюджет

Можете да се сдобиете с коте напълно безплатно – от приятел, от човек, който търси дом за поколението на своята писана, от улицата. Но после следват обезпаразитяване и ваксини, покупка на купички, тоалетна и легло, чанта или клетка за транспортиране, нашийник, посещения при ветеринаря при нужда, кастриране и т. н. Няма да са малки и редовните суми, нужни за храна, играчки, консумативи и аксесоари.

Направете си добре сметката. Котката е живо същество, не можете да я изхвърлите, ако разходите ви се сторят високи.

Готово ли е семейството ви да приеме котката?

Не само вие трябва да сте готови да приемете по-малките и по-големи усложнения, които идват с котето, а цялото ви семейство. Може някой да се окаже алергичен. Ако имате дете под 4-5 години, съжителството му с котката може да е опасно и за него, и за нея. Ще трябва всички да свикнете с космите, които ще са навсякъде – дори във вътрешността на компютрите и в храната ви понякога.

Каква да е котката?

Това е много важен въпрос, защото различните породи изискват различни грижи. Впечатляващата външност, резултат на целенасочена селекция, често е за сметка на здравето. Така чисто белите котки със сини очи обикновено са глухи, а при тези с едно синьо и едно зелено око глухо е ухото откъм синьото око. Аристократичните персийки често боледуват, най-проблемно е зрението. Да не говорим за необходимостта от ежедневно разресване.

Едно от големите достойнства на животните с потекло е, че освен визията и размерите, сравнително точно може да се предвидят характера и поведението им. При котетата с неясен произход нравът, поведението и външният вид няма как да се знаят предварително. Но пък с любов и малко търпение и най-големият немирник може да се превърне в перфектния домашен любимец.

Важно е също дали ще вземете женска или котарак, малко коте или отраснало животно. Ако ви е трудно да прецените сами, посъветвайте се с ветеринар.

Прочетете повече:
„Хранене на котката – навици и потребности“
„Хранене на котката 2 – навици и потребности“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top