Котешки грип

- как да се справите?

Котките боледуват от вирусни инфекции на горните дихателни пътища – точно както хората. Смята се, че болестта отшумява до десетина дни от появата на симптомите без необходимост от лечение, и все пак – има случаи, в които се налага спешно да отведете домашния си любимец на ветеринар.

Кои вируси най-често причиняват настинки и грип при котките?

Това са най-често калицивируси и херпес вируси. Те причиняват инфекции на горните дихателни пътища, наричани още котешки грип. Заразата се пренася по въздушно-капков път от котка на котка. Вирусите оцеляват във външната среда и по различни предмети дни наред. Затова е напълно възможно да ги пренесете отвън и да заразите домашния си любимец, който не излиза от къщи. Заразоносители може да са и напълно здрави на външен вид котки. Херпес вирусът, подобно при хората, се запазва в тъканите на котешкия организъм и се проявява, когато имунитетът на животното отслабне.

Няма разработени ефективни антивирусни средства за котешкия грип и точно както и при хората, антибиотиците са напълно безполезни. Но пък вирусната инфекция често става предпоставка за бактериални инфекции и затова лекарят може да приложи превантивно антибиотична терапия.

Съществуват ваксини за калицивируси и херпес вируси, които трябва да се поставят всяка година. Те не предотвратяват на 100% заболяването, но осигуряват по-леко и кратко боледуване без нежелани усложнения. При това са ефективни, само ако се поставят на незаразена котка.

Какви са симптомите при котешки грип?

Най-често се разболяват малки котета и възрастни животни. Ще познаете болната котка по:

  • изтичането на секрети от носа и очите;
  • поява на язвички по устата, носа и очите;
  • загуба на апетит;
  • видима дехидратация;
  • кихане;
  • кашлица;
  • затруднено дишане с отворена уста и т. н.

Имайте предвид, че лекарствата и витамините, които ползвате за себе си, могат да са силно токсични за домашния ви любимец. Затова не си позволявайте да го лекувате сами. Потърсете незабавно своя ветеринар.

Някои котки като последица развиват хроничен ринит, както и дългосрочно възпаление на устната кухина (гингивит). И двете заболявания се лекуват трудно и лесно рецидивират.

Грижи за болния домашен любимец

Болната котка се храни зле, или напълно отказва да се храни. Обонянието ѝ е влошено, и тя не усеща миризмите. Давайте ѝ храна от консерва, която има по-силен аромат и по-лесно се преглъща. При това е добре да я загреете малко над стайната температура, за да се усилят миризмата и вкусът. В краен случай може да се наложи да я храните с кашава храна, бульон или мляко, ако е свикнала с него и то не ѝ причинява проблеми.

Важно е също да я подканяте да пие повече вода. Добре е да я подържите в загрята, влажна баня, или да правите инхалации, които ще облекчат прочистването на дихателните пътища. За да не изгорите нежната муцунка, затворете котката в клетката, сложете горещата купа с вода до решетката и завийте с одеяло. Така без никакъв риск писаната ще вдишва лечебните пари. За медикамент, подходящ за инхалации, попитайте своя ветеринар.

Почиствайте секретите от очите и носа с памучна кърпичка, натопена в леко затоплена вода. Дръжте животинката на топло. Безопасно ще загреете постелята ѝ, като в одеяло върху нея поставите бутилки с топла вода.

Ако отглеждате няколко котки, постарайте се да изолирате болната. Поддържайте изрядна хигиена, за да не се разпространи заразата.

Прочетете повече:
„Котката – подготовка на семейството“
„Хранене на котката“
„Хранене на котката 2“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top