Косата на бебето

Често, когато бебето се роди, няма никаква коса...

Често, когато бебето се роди, няма никаква коса. С времето тя започва да расте. В сравнение с косата на възрастните е доста по-мека и нежна и изисква друг тип грижа. След втората седмица по скалпа на вашето съкровище може да се появи мазна, жълтеникава коричка. Възможността да се появи остава до третия месец. Не се паникьосвайте! Бебешкият кел изчезва от самосебе си до шестия или седмия месец. Бебето ви не страда от него. Нищо не го боли и здравословното му състояние не е в опасност.

Ако при вашето бебче възникне този проблем, мийте косата му три пъти седмично. Около час и половина преди да я намокрите, намазвайте скалпа му с бебешко олио и го масажирайте леко. Така ще омекотите коричките. И се откажете от бебешката шапчица.

Ако мъничето е с чист скалп, не къпете косата му повече от два пъти седмично. Помислете, то е в къщи почти през цялото време, лежи в креватчето си или го държите на ръце – косата му просто не е толкова мръсна.

Мийте косата на края, малко преди да извадите съкровището си от водата. Така то няма да стои заедно с пяната и шампоана в нея и те няма да дразнят кожата му. Тя, както знаете, също е много нежна и чувствителна.

Винаги използвайте бебешки шампоан, който не дразни очите и е с минимум химически съставки, които допълнително могат да изсушат скалпа.

Ресането е друго предизвикателство през младите майки. Косата на бебо се заплита лесно, а разплитането е доста трудно и болезнено. Ако се окаже голям проблем за вас, по-добре потърсете спрей за разресване, направен специално за малки деца.

Използвайте гребен с широки зъби или четка тип „гребло”. Всичко друго ще засяда в косата на хлапето и ще му причинява болка.

Започнете ресането внимателно. От краищата на косата. Там, където не можете да се справите с гребен, опитайте с пръсти. В никакъв случай не мокрете косата, ако тя по принцип се отплита и реши трудно. Това още повече ще усложни нещата.

Обикновено към петия месец първата косата на бебето пада и се появява нова. Това е съвсем нормално. Не се притеснявайте.

Грижете се за косата на вашето слънчице нежно, вниматело и търпеливо и няма да сбъркате нито веднъж.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top