– полезни свойства

Може и да не я обичате особено и да имате лоши спомени от нея, но копривата е много полезна. Прочетете малко повече по въпроса и помислете дали все пак да не сготвите една-две копривени манджи.

Знаете, че копривата расте свободно навсякъде и лесно можете да се сдобиете с нея. Отивате на една съботна разходка в гората и хоп! вечерята е осигурена. Бабите на пазара също продават зеленото, парещо растение. При готвене, действате според рецептата, но сигурно ще ви е интересно да знаете, че всички части на копривата могат да се използват за нещо, например за направата на хомеопатични средства, хранителни добавки, чай, билкови екстракти и мехлеми.

Копривата облекчава болки в ставите

Артрит, подагра, ревматизъм – копривените листа се използват за облекчаване на техните болезнени симптоми. Препоръчва се и за някои автоимунни заболявания, при които човек страда от болки в ставите. Посъветвайте се с лекаря си, но пиенето на една – две чаши чай от коприва или хапването на задушени копривени листа веднъж дневно само може да ви помогне.

коприваКопривата е изключително полезна за женското здраве

В нея има високо съдържание на желязо, което намалява умората и е добро средство за борба с анемията. Препоръчително е бременните жени да хапват коприва редовно. Тя предпазва от кървене и укрепва плода. При кърмачките пък стимулира производството на мляко. Дамите с тежък предменструален синдром ще намерят спасение в билковите екстракти и хомеопатичните лекарства от коприва. Появят ли се симптомите на менопаузата, консултирайте се с лекаря си вземете хранителна добавка с коприва.

Хомеопатични лекарства от коприва лекуват алергии

Страдате от астма, сенна хрема, алергичен дерматит – посетете специалист хомеопат и поискайте помощ. Почти 100% е гарантирано, че ще ви даде хомеопатично лекарство, направено от коприва.

Чай от коприва помага при камъни в бъбреците

Той действа като диуретик и ви помага по-бързо да изхвърлите болезнените камъни.

Копривата е полезна за косата и кожата

Отварата от коприва, приложена локално, облекчава кожата при екзема и акне. Препоръчва се за изплакване на косата, когато искате да стимулирате растежа й. Шампоаните, съдържащи коприва, се препоръчват при пърхот.

Полезните действия на парливото растение не се изчерпват само с изброените дотук. Но се надяваме, че тези са достатъчно убедителни и ще включите копривата в менюто си. В случай, че решите да ползвате хомеопатични лекарства или хранителни добавки с нея, то непременно се посъветвайте със специалист преди това.

Прочетете още:

Кълнове – съвети за отглеждане в домашни условия

Конопено семе

Кус-кус – ползи за здравето

Снимка източник: www.buzzfeed.com

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top