Контурите на лицето

- имат ли нужда от подчертаване?

Има нещо в лицето ви, което не харесвате – формата му, носа, скулите или пък брадичката. Но не сте привърженичка на пластичната хирургия и се примирявате с недостатъците си. Чували ли сте за така нареченото контуриране? Ако не сте, да знаете – то е магията, която прави лицата на звездните модели и актриси така съвършено красиви и впечатляващи.

Какво представлява контурирането на лицето?

Става дума за умело използване на ефектите на светлосенките за подобряване на формата, пропорциите и релефа на лицето. С помощта на два нюанса – по-светъл и по-тъмен от кожата ви – можете да скулптирате чертите си, като прикриете едни и подчертаете други, като им придадете изящност и сияйност.

Контурирането има своите правила. То се извърша върху вече нанесен фон дьо тен. Можете да използвате специализирани продукти, но е възможно да постигнете добри резултати и с различни нюанси сенки. Тъмният цвят се нанася върху по-ниските места, тези, които би трябвало да остават в сянка, както и върху тези, които искате да промените визуално. Светлият – върху високите, изпъкнали части, или върху тези, които искате да подчертаете. Особено важно е приложението му за коригиране формата на лицето и някои несъразмерности на чертите.

То е необходимо при официални поводи и вечерни събития, но се използва и в ежедневието. Когато контурирате лицето си денем, тъмният нюанс трябва да е максимално близък до тена на кожата ви.

Основни стъпки в контурирането

Работете върху вече изравнения тен и коригирани несъвършенства.

Рамкирайте лицето с тъмния нюанс. Минете челото високо по линията на косата, после точно под скулите, следвайте линията от ушите към брадичката и ако се налага – очертайте линията на челюстта.  Нанесете от двете страни на носа от основата до веждите.

После използвайте хайлайтъра. Започнете с петно върху средата на челото и продължете по линията на носа. Нанесете под  очите и върху скулите. Поставете между устните и носа и на брадичката.

Ако ще ви е по-лесно да го запомните – контурът очертава буква „Е“ (или цифра „3“) – чело, скули, челюст. Хайлайтърът – буква „С“ – горен клепач и долен клепач.

Много важно е да разнесете добре контура и изсветляващия продукт. Не бива да остават видими граници между тях. Поставете внимателно лек пласт пудра – безцветна или светла и тъмна съответно на контурирането, за да фиксирате. Добавете руж и червило.

Какви продукти са ви нужни при контуриране?

Предлагат се специални контуриращи стикове, както и такива, които обединяват в едно контур и хайлайтър. Но на практика можете да използвате всеки два продукта, единият от които е почти два тона по-тъмен от кожата ви, а другият – около два по-светъл. По-опитните в контурирането ще ви посъветват за контура да избирате нюанси със студен подтон, за да стоят по-естествено на лицето.

Важно е да изберете такава форма, която ще ви е лесно да нанасяте. За някои това са прахообразните продукти, за други – кремообразните. Не е добра идея да ги смесвате. За нанасяне и уеднаквяване обикновено се използват четки и гъбички, но можете да използвате и пръстите си.

Ако контурирането ви се струва сложно, помнете – всичко е въпрос на тренировки.

Прочетете още:
„Хайлайтър“

„Бюти блендер“

„Основа за грим“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top