Конопено семе

- полезни свойства

Има растения с много приложения и Cannabis Sativa е едно от тях. Още преди 6 000 години китайците започват да използват растителните му влакна. 3 000 години след това откриват лечебните свойства на конопеното семе. Кой е запалил първата цигара с коноп не е съвсем ясно, но знаете, че също е поставил основите на една доста силна традиция.

Конопените семена са малки, но за сметка на това са побрали в себе си всички възможни полезни вещества. Те осигуряват на човешкия организъм всички необходими му макро- и микроелементи, включително и незаменими мастни киселини, протеини, витамини и минерали, фибри.

Конопеното семе е изключително полезна храна за веганите и бременните жени – вегетарианки. Специалистите го препоръчват и при проблеми като недохранване или необходимост от подсилване на организма.

 Конопено семе

В състава на конопеното семе влизат:

  • Пълни протеини – в тях се съдържат онези 8 незаменими аминокиселини, които човек трябва да приема допълнително, защото тялото му не ги произвежда. Освен, че са изключително важни за човешкото здраве, пълните протеини спомагат за намаляване на глада и поддържане на мускулна маса.
  • Есенциални мастни киселини – Омега 3 и Омега-6 са мастни киселини, жизненоважни за човешкия организъм, които той не може да произвежда сам. Хората си ги набавят като ядат мазна риба или конопено семе.
  • Разтворими и неразтворими фибри – те са почти 27% от състава на конопеното семе. Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система и регулирането на метаболизма. Смята се също, че редовният им прием намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
  • Витамини и минерали: тиамин, рибофлавин B1 и B2, фосфор, калий, магнезий, калций, желязо, натрий, магнезий, цинк и мед – конопеното семе е истинско съкровище на полезни за организма съставки.

Включете конопеното семе в ежедневното си меню. То е с вкус, близък до ореховия, така че можете да го сложите в салатата или да гарнирате с него купичка сладолед.

Някои лекари го препоръчват при артрит и болки в ставите, други го прилагат при констипация. При всяко положение наличието на конопено семе в менюто ви ще допринесе още малко за здравословния ви начин на живот и за отличния ви външен вид. Пробвайте!

 Конопено семе може да закупите от тук: www.befit.bg

Прочетете още:

Семена от анакардиум 
Нахут
Кедрови ядки 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top