Комбинирани добавки

- по какво се отличават?

Хранителните добавки не са чудото, за което ги представят рекламите, но при навременен и коректен прием спестяват недостига на важни биоактивни вещества и възможни неблагополучия със здравето. Те се различават по състава и предназначението си, по натуралния или изкуствен произход на вложените компоненти, по целевата потребителска група и т. н.
Редом с монопродуктите, които са с една основна съставка, на пазара се предлагат и такива с повече включени вещества. Наричат се комбинирани хранителни добавки, отличават се с по-широк обхват на въздействие върху организма и с по-изявена действеност.

Как се подбират компонентите на комбинираните хранителни добавки?

Може би се питате, как точно се подбират веществата, включени в шарените таблетки и капсули? Подборът им се осъществява по няколко основни принципа:

  • Насоченост на съставките към едни и същи биохимични реакции, тъкани и органи. Това осигурява по-продължително и по-силно действие на продукта.
  • Взаимно допълване на действието на подбраните вещества, което разширява сферата им на приложение.
  • Подобряване на активността и усвояването на една част от вложените компоненти благодарение на другите – примерно на витамин С и А в присъствието на витамин Е.
  • Синергично взаимодействие между съставките, което води до по-висока ефективност на формулата.

Какви са предимствата на комбинираните хранителни добавки?

Всяка от биоактивните съставки има различно ниво на концентрация в организма. Между тях съществува фин баланс. Взаимозависимостите им са много чувствителни. Понякога приемът на едно вещество води до рязкото намаляване или увеличаване на друго.

Добрите комбинирани добавки са композирани по начин, който минимизира подобни явления. Включените в тях вещества са така представени като дозировка и форма, че не затрудняват, а насърчават усвояването си. Не блокират, а подкрепят взаимно действието си. Минимизират вероятността за свръхзапасеност от едни хранителни вещества за сметка на недостига на други.

Ако трябва да приемате всяка от застъпените в един комбиниран продукт съставки поотделно, ще е несравнимо по-скъпо. Постигането на оптималните количествени съотношения също ще се окаже проблем.

Какви са недостатъците на комбинираните добавки?

Те идват по-скоро от отношението на потребителя – необходими са отговорност и внимание при подбора им. Достатъчно е една от съставките да е противопоказна за вас, за да се компрометира действието на продукта.

Наложително е да следите състава на другите лекарства или добавки, които приемате. При натрупване на едно и също вещество от няколко източника рязко повишената му доза е твърде вероятно да предизвика нежелани последици.

Обръщайте внимание за кого е предназначен продуктът. Присъствието на обичайните витамини и минерали още не значи, че е безопасен. В спортните суплементи те са в доста по-високи концентрации поради по-големите потребности на усилено трениращите атлети и могат да навредят на неспортуващите.

Ще направите добре, ако се посъветвате за подходящия продукт с вашия лекар или фармацевт.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top