Колики при бебета

- симптоми, причини, лечение

Чували сте да се говори за бебешки колики като за нещо страховито и винаги ви се е струвало, че родителите преувеличават. Но! Вашето бебе плаче и се тормози, а вие не знаете защо. Не знаете какво да предприемете. Запознайте се с проблема „колики при бебетата”, за да можете да се справите с него.
 
Симптоми за бебешки колики:
 

  • Вашето бебе плаче силно продължителни периоди от време и нищо не може да го успокои.
  • Плачът започва винаги по едно и също време на денонощието.
  • Бебето ви плаче след хранене.
  • Бебето ви спира да плаче след дефекация или изпускане на газове.
  • Повръща често.
  • Коремът му се подува.
  • Спи неспокойно.

 
Бебешки коликиБебешките колики най-често се проявяват през първите няколко седмици от раждането до четвъртия месец и са най-силната болка, която бебето ви е изпитвало до момента. Затова и реакцията към нея е толкова голяма.
 
Какво причинява бебешките колики?
– Можем да кажем, че в началото храносмилателната система на бебето се учи да функционира. Мускулите не са се развили. Липсват полезни бактерии, които да подпомагат храносмилането – те тепърва се развиват.
– Макар и при по-малък процент бебета, колики се появяват, защото някои храни, консумирани от майките им, съдържат летливи химикали или алергени. Микроелементи от кръстоцветни зеленчуци например, могат да се предадат на бебето чрез кърмата и да предизвикат газове и подуване на корема.
– Новородените бебета доста често гълтат въздух, докато се хранят или плачат. Това също предизвиква подуване на корема и газове.
 
Как да се справя с бебешките колики?
Коликите са изтощителни и за бебето и за вас. Има много варианти за справяне с тях.  Някои специалисти препоръчват хомеопатични лекарства. Други ще ви посъветват да ползвате етерични масла и екстракти. Вашата майка вероятно ще спомене, че ви е давала сода.
Пробвайте, докато не намерите най-ефективния начин да облекчите вашето бебе. Само задължително преди това се консултирайте с педиатър.
 
Прочетете още:
Джоджен за колики при бебета 
6 мита за храненето на бебетата
Адаптирани млека – 5 неща, които не знаете за тях
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top