Коледният пост

– история и съвременност
Коледният пост

Рождественският пост датира от ранните дни на християнството, но е станал 40 дневен с решение на църковен събор в началото на 12-ти век. Той се определя като радостен, защото е свързан с очакването на раждането на Христос.

Смисълът на Рождественския пост

Православният християнския пост преди Коледа започва на 15 ноември и приключва на 24 декември. Той не е самоцелен. Неговата задача е, като смири тялото, да отслаби плътските страсти и да насочи душата към смирение и приближение до Христос. Състои се в отказ за 40 дни от месо, млечни, яйца (всякакви продукти от животински произход) и риба, мазнини и вино. Забраната на риба, мазнина и вино не е абсолютна, в определените от църквата дни на седмицата и по време на някои празници те са разрешени. Постенето се отнася не само до вида на храната, но и до количеството ѝ – важно е да не гладувате, но е забранено да преяждате.

Най-строго според канона трябва да е въздържанието на 24 декември (Бъдни вечер). Тогава всички, които са достатъчно здрави физически, трябва да се  въздържат от храна през целия ден до първата звезда (символизираща Витлеемската) или до след тържествената вечерна служба. Традиционно след нея се прави трапеза – без месо, но празнична. Не бива да забравяме, че правилата за постене се различават малко или повече за всяка църква.

Рождественското постене не е единствено лишаване от храна. То е по-скоро духовно дисциплиниране. За да е смислено и да изпълни поставяните му от религията задачи, трябва да е придружено от молитва, раздаване на милостиня (благотворителност) и покаяние, избягване на злоба, гняв, измами, светска суета и всякакви пороци, отказ от телесни удоволствия. Днес към това се добавя въздържание от социални мрежи и безогледно пазаруване и т. н. Едва тогава ще изпълни функцията си на подготовка за достойно посрещане на Рождество Христово и ще осигури повече място за Бог в живота на човека.

Рождественският пост днес

Разбира се, днес животът ни е много различен. Вярата и изповядането ѝ е дълбоко интимен акт и не подлежи на обсъждане. Коледният пост за някои продължава да е съкровена религиозна ангажираност. За мнозина е въпрос на традиция. Други го приемат като повод да разтоварят диетата си и да укрепят здравето си.

Добре е да помните, че – независимо от мотивите си – трябва добре да прецените възможностите си и здравословното си състояние. Дори най-строгите църковни правила освобождават от постене болните, бременните и кърмачките, децата и възрастните. А препоръките са да се храните 4-5 пъти дневно с много вода и чай.

Коледният пост

Здравни аспекти на коледните пости

Решили сте тази година да се включите в дългите предколедни пости? Да знаете, че съвсем не е задължително да се храните само със сух хляб. Дори при постене храната трябва да е вкусна и разнообразна. Постът не е наказание и не е предназначен да ви разболее.

40 дни са много дълъг период – повече от 1/9 от годината. Лишаването за това време от важни хранителни вещества, достъпни основно от храните от животински произход, може да доведе до нежелани последици. Ако нямате натрупан опит в подбирането и съчетаването на растителната храна и допълването ѝ с хранителни добавки, е добре да се консултирате с лекаря си – особено ако вече страдате от хронични заболявания. Свещенникът ви също има право да облекчи постенето в определени случаи.

Комбинациите на различни зеленчуци и плодове, ядки, семена и варива, използването на много подправки ще осигури на ястията вкус, а на вас балансиран приток на хранителни вещества. Ще подкрепи здравето ви, ще ви позволи да излезете от поста освежени, с повече енергия, по-здрави и по-активни.

Дрогерии „Би Фит“ ви предлагат помощ с внимателно подбрани здравословни растителни храни , които ще ви позволят да разнообразите менюто си по време на дългото постене и ще ви спестят време.

Успех и бъдете здрави!

Прочетете още:
Коледните пости – ограничете не само храненето
Постите – ползи и рискове в здравен аспект
Микро грийнс – заместители на зеленчуците

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top