Коледните пости

– ограничете не само храненето

Тече Коледният пост. Той е един от четирите основни поста в църковната година. Има си  определени цели и съвсем не се свежда само до ограничаване на храната и отказ за 40 дни (от 15 ноември до 24 декември) от месо, мляко и млечни продукти, яйца и риба, вино и спиртни напитки. Днес като че ли е редно да се откажем и от газирани напитки, телевизия, социални мрежи.

Защо Коледният пост се нарича още „духовен“ ?

В аспекта на вярата постите са време за очистване и на тялото, но най-вече на ума и душата. Това е време на въздържание – от любовни ласки и ревност, от гняв, от завист и омраза, от алчност, клюка и лъжа. Време на смирение, на осъзнаване и осмисляне на греховете, на молитва и просветление в очакване на месията, в очакване на рождението на божия син. Истинската му задача е отдалечаване от злото и изпълване на душите с любов, съсредоточаване върху Бога и приближаване до него. Затова той напълно заслужава името „духовен пост“ – предназначен е да фокусира вярващия върху духовното здраве и енергия чрез физическия акт на гладуването.

Принципно е мотивиран от дълбока вяра, но е възможно да има и конкретен мотив като

  • търсене на изкупление;
  • търсене на цел и посока;
  • важен житейски избор;
  • преодоляване на кризи и зависимости;
  • укрепване на вярата и т. н.

При всички случаи духовният пост е дълбоко интимен и не предполага разгласяване и публичност. Възникнал като обреден в древни езически времена, той присъства във всички религии, но се упражнява и от мнозина, които – без да са религиозни – го използват като начин за оздравяване на тялото и душата и привеждането им в синхрон.

Постът в православната църква е строг

Той може да се определи като вегетариански. Храните от животински произход са забранени през всичките 40 дни. Рибата е разрешена на 21 ноември, когато се празнува Въведение Богородично и на 6 декември – Никулден. В съботите и неделите можете да добавяте растителна мазнина към храната. Мидите, охлювите и морските дарове също се смятат за постни.

Постенето не бива да нанася вреда на здравето. От него са освободени болните, възрастните, децата, бременните и кърмачките.

Съвременните измерения на рождественските пости

Живеем високо технологично – от лекарствата и средствата за хигиена и грим през дрехите до храната. Потопени сме в електромагнитни трептения и сигнали. Напрежението и стресът са вече обичайното ни състояние. Нямаме покой дори в съня си. И времето на Коледния пост може да се окаже начин да отдъхнем за малко, да се върнем към себе си, да се помирим и да открием покоя, така безвъзвратно загубен за днешния човек.

Духовният пост може да започне като съзнателно въздържание от съвременната диета, от съвременния начин на живот – до максимално възможното – и да го проведем старателно през всички измерения на живота си:

  • хранете се с максимално натурална храна, която приготвяте вкъщи – супи, салати, сурови и запечени зеленчуци, плодове, ядки, гъби, растителни мазнини и т. н.
  • осигурете си много почивка и релакс, повече време за сън;
  • търсете моментите на спокойствие и уединение в природата;
  • посветете се на четене, на медитация, изследвайте своята духовност;
  • записвайте мислите и чувствата си, идеите и целите си.

В края на постите ще постигнете не само пречистване и обновяване на тялото, но и на психиката си. Ще сте изпълнени със сила и енергия, с увереност и самочувствие, че можете да се справите с всички предизвикателства в живота си.

Успешен пост! Постигнете целите си и бъдете щастливи!

Прочетете още:
„Постите – ползи и рискове в здравен аспект“

„Зелените кълнове в менюто ни и ползите от тях“
„Аквафаба – как да заместите яйцата“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top