Коледата е много неща – вълнение, радост, топлота, близост, загриженост към другите, блясъкът на украсата, подаръци, аромат на канела, карамфил и домашно печени сладки. И всички от семейството, събрани около масата.
Пригответе специалната коледна трапеза заедно
По Коледа е време да сме заедно. Да преживяваме заедно мигове, които ще помним цял живот. Ако искате да подарите безценни спомени на децата си, украсете заедно дома си, пазарувайте и добавете по традиция поредното елхово украшение към богатата си колекция. Правете заедно сладки и гответе.
Защо да приготвите храната вкъщи?
Да, по-лесно е да купите готова храна. И понякога дори се налага – когато сте много заети, когато се събирате в последния момент, когато готвенето не ви привлича.
Но ако готвенето ви изкушава, ако сте привърженик на здравословното хранене – пригответе храната вкъщи. Така ще знаете какво има във всяка хапка. Ще избегнете прекалената захар, сол, хидрогенираните мазнини, изкуствените оцветители, подобрители, ароматизатори. На масата ви ще има традиционни и модерни ястия – всички сътворени с много старание и любов!
Коледна капама – лесна за приготвяне и много вкусна
За капамата са нужни много продукти и дълъг престой във фурната. Затова мнозина я смятат за сложна и трудна за приготвяне. Ще ви кажа как я правим вкъщи – бързо и лесно.
Продукти:
крехко телешко и шарено свинско месо – по 300-400 г;
пиле – бутчета, бяло месо;
кървавица – 3-4 парчета;
четвърт пушени гърди;
парче сланина;
кисело зеле – 1-2 зелки;
ориз – около 1 чаена чаша;
червено вино – 1 чаена чаша;
олио – 1/2 чаена чаша;
черен пипер;
червен пипер;
дафинов лист – 4-5 листа;
бахар – 2 зърна;
За зелевите сарми:
едро кълцано крехко месо – 300-400 г;
ориз – 2/3 чаена чаша;
глава кромид или парче праз;
1 морков;
2-3 гъби;
1 чаена чаша смлени домати;
3-4 лъжици олио;
шепа стафиди;
няколко счукани орехови ядки;
няколко накълцани маслини;
1 чаена лъжичка млян черен пипер;
1 чаена лъжичка червен пипер;
джоджен;
чубрица;
Количеството продукти не е точно фиксирано – зависи от това, колко е голям съдът и за колко човека готвите. С посочените грамажи ще нахраните 6 човека поне два пъти.
Приготвяне:
Нарежете лука, морковите и гъбите на дребно. Задушете в олиото и малко вода на тих огън. Добавете доматите. Когато се запържат, сипете измития ориз. Пробърквайте, докато стане прозрачен. Сложете кълцаното месо и бъркайте до побеляване. Дръпнете от огъня и добавете стафидите, орехите, маслините, червения и черния пипер, чубрицата и джоджена. Объркайте добре. Увийте средно големи сарми.
Наситнете останалото зеле. Нарежете месото на едри хапки, а пушените гърди и сланината – на филийки.
Подмажете с олио по-голям глинен гювеч. Застелете дъното със сланината. Насипете плътно тънък слой зеле, върху него поръсете малко от ориза. Пуснете няколко зърна черен пипер, 1 зърно бахар и 1-2 дафинови листа. Подредете един плътен ред хапки месо, няколко сарми и кървавица. Следва отново пласт зеле, ориз и подправки. Повтаряйте, докато запълните гювеча. По средата и на последния ред поръсете лъжичка червен пипер. Завършете със зеле, ориз и подправки. Наредете филийките пушено. Полейте с виното и останалото олио. Долейте вода, така че да се вижда между продуктите, без да ги покрива. Покрийте с 1-2 зелеви листа.
Не солете нищо! Киселото зеле е достатъчно солено. Затворете с капака и сложете в студена фурна. Печете на 160-170° С около 3 часа. През това време почивайте или свършете нещо друго. Извадете и проверете телешкото месо. Ако е готово, вашата капама е готова. Ако не – върнете я за още час във фурната. Проверете отново. Дръжте гозбата затворена, за да е топла, когато я сервирате. Изберете добро вино. И не прекалявайте – ястието е тежко.
Весела Коледа!
Прочетете още:
„7 стъпки за здравословна Коледа“
„Бъдни вечер – какво да приготвите за трапезата?“
„3 домашни лека за трите най-чести страдания по празниците“